Skattesmell for dem som eier flere boliger

Eiere av boliger som de ikke bor i selv, skal ikke lenger slippe skatt av fortjenesten ved å bo i boligen det siste året før de selger den.

Denne endringen i boligskatten kan gi mange boligeiere en skattesmell. Formålet med endringen er å gjøre det mindre interessant å spare skatt gjennom investering i en ekstra bolig. Samtidig øker regjeringen ligningsverdien på bolig nummer to fra 50 til 60 prosent av ligningsverdien.

Den siste skatteendringen motvirkes delvis med en økning av fribeløpet i formuesskatten, som nå blir 1 million kroner. Denne endringen var kjent før budsjettet ble lagt fram. Det samme gjelder den kraftige økningen i fribeløp for arveavgift. Neste år kan man arve 1 million kroner fra hver av foreldrene uten å betale avgift.

Ellers inneholder budsjettet som vanlig avgiftsøkninger på røyk og alkohol mens omregistreringsavgiften for bil senkes med 12.5 prosent.

Skattene justeres for prisstigningen, det betyr at mange fradrag økes noe. Skatteklasse 2 fjernes, det vil merkes av rundt 140.000 ektepar.