- Gledelig satsing på energisparing og utfasing av oljefyring

Naturvernforbundet har lenge påpekt at det må settes et ambisiøst og konkret mål for frigjøring av energi i byggsektoren og at det trengs økt støtte til alle de som vil spare energi.

- Vi er svært fornøyd med at regjeringen nå vil gjøre noe med begge deler, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Den rødgrønne regjeringen kom i fjor med et mål for energieffektivisering. I den nye regjeringsplattformen står det at: «Regjeringen vil fastsette og fremme en sak om et ambisiøst og kvantifiserbart nasjonalt mål for energieffektivisering, og innføre skattefradrag for ENØK-tiltak i husholdningene.»

- Flere rapporter har vist at energiforbruket kan reduseres med 10 TWh på 10 år og 40 TWh i løpet av 30 år, en halvering av energiforbruket i norske bygninger, heter det i en melding fra Forbundet.

- Vi forventer at regjeringen legger seg på dette nivået når det nye målet skal settes, sier Haltbrekken.

I forbindelse med behandlingen av klimameldingen i Stortinget 2012 foreslo Høyre følgende mål:

«Det settes et nasjonalt mål for energieffektivisering i Norge på 10 TWh innen 2023, sammenlignet med 2012-nivå.» Høyre kritiserte også regjeringens vage og lite ambisiøse mål da det ble lagt frem i fjor.

Skattefradrag for ENØK-investeringer i private hjem betyr at det vil være mer attraktivt å gjennomføre tiltak som får ned energiforbruket gjennom f.eks. å etterisolere og skifte vinduer.

- Den økte satsingen på energieffektivisering er viktig, og gjør at vi både kan kutte utslipp av klimagasser og spare naturen for store unødvendige inngrep. Støtten til energisparing må bli minst like stor som støtten til energiproduksjon, sier Haltbrekken.

Utfasing av oljefyring i alle offentlige bygg innen 2018

Naturvernforbundet synes det er positivt at den nye regjeringen trapper opp innsatsen for å fase ut oljefyring. I klimaforliket fra i fjor er det enighet om at bruken av oljekjeler i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg skal fases ut innen 2020.

Regjeringen skal sikre utfasing av fyring med fossil olje i alle offentlige bygg innen 2018 og forby bruk av fossil olje i oppvarming i alle bygg fra 2020. I klimaforliket fra 2012 er det snakk om utfasing i statlige bygg innen 2018. Nå gjelder det også for alle kommunale og fylkeskommunale bygg. Forbudet er allerede vedtatt i klimaforliket. I tillegg skal Enovas støtteordning til konvertering og utfasing av oljefyr styrkes.

- Noe av det enkleste og raskeste vi kan gjøre for å kutte klimagassutslippene er å redusere energiforbruket og erstatte oljefyren med miljøvennlige løsninger. Det er gledelig at regjeringen tar tak i dette og vi kommer til å følge opp slik at forbudet kommer på plass og støtteordningen styrkes, sier Haltbrekken.