Byggproduksjonen øker, men byggevaresalget synker - hva skjer?

Det normale er at aktiviteten i de ulike delen av verdikjeden i byggproduksjonen følger hverandre. Når entreprenører, byggmestre, elektroentreprenører, VVS-bedrifter og glassmestre får mer å gjøre, så merkes det hos andre deler av verdikjeden.

Kjell Senneset

Sjeføkonom
Prognosesenteret

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Kjell Senneset, Prognosesenteret

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Entreprenør Holding

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, BNL

Kyrre Olaf Johansen

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Petter Eiken

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Det selges mere byggematerialer og utstyr til byggeplassbedriftene, energiforbruket øker og byggevare-transporten øker. Riktignok gjerne med et etterslep i forhold til de utførende. Normalt tar det likevel ikke så mange månedene før økt aktivitet på byggeplassene forplanter seg til alle leverandører. Men i år synes det av en eller annen grunn å være annerledes.

Til tross for at tilgjengelige kortidsindikatorer indikerer at samlet byggproduksjon øker, melder mange av våre kunder i leverandørleddene at salget går ned. Årsaken kunne jo være at akkurat disse kundene mister markedsandeler til konkurrentene, men slik er det neppe. Statistikken til Byggevareindustriens forening, som skal omfatte hele, eller i hvert fall en stor del, av markedet for salg av byggevarer, viser pr. august en nedgang i salget på 2,4 % i forhold til 2012. Volumet kan ha sunket enda mer, siden de 2,4 % inneholder prisvekst. Ifølge SSBs byggekostnadsindeks for boliger steg materialprisene med ca. 2,5 % fra januar-august 2012 til januar-august 2013, som altså indikerer at salgsvolumet gikk ned med hele 5 % i perioden.

Et riktig bilde?
Andre kilder viser en litt annen utvikling. Importen av byggevarer økte f.eks. med 0,4 % fra januar-juni 2012 til januar-juni 2013. Med samme prisvekst som angitt over gir det en volumnedgang på 2 %. Det er også verdt å merke seg at byggevareimporten steg kraftig i 2. kvartal i 2013, etter nedgang i 1. kvartal. Har trenden fra 2. kvartal fortsatt i 3. kvartal, er det nå også vekst i importvolumet.

Importstatistikken, med eller uten vekst i 3. kvartal, kan indikere at direkteimporten av byggevarer til de utførende bedriftene øker på bekostning av salget som fanges opp av statistikken til Byggevareprodusentenes forening. Dermed kan samlet forbruk av byggevarer godt ha hatt et annen utvikling enn vist i salgsstatistikken til foreningen. Det kan heller ikke sees bort fra at det har vært en økning i uregistrert import, etter hvert som flere utenlandske bedrifter entrer det lukrative norske byggemarkedet.

Når en sammenlikner salg av byggevarer i 2013 med fjorårstallene, er det også viktig å ta i betraktning at salget var svært høyt i første del av 2012. I første halvår i fjor var salget hele 13 % høyere enn i 1. halvår 2011, som slett ikke var noe dårlig halvår. Veksten fra 1. halvår 2011 til 1. halvår 2012 var også langt høyere enn bedriftenes forventninger. Forskjellen mellom 2012 og 2011 jamnet seg ut mot slutten av 2012, fra og med september 2012 sank salget i forhold til 2011. Samlet vekst fra 2011 til 2012 ble nær forventningene.

Dette kan tyde på at det var mange store byggeprosjekter som kom i gang innenfor et begrenset tidsrom i 2011, og som førte til en opphoping av byggevaresalget i første del av 2012. Og dermed tilsvarende lavere salg mot slutten av 2012 og inn i 2013.

Men øker virkelig byggproduksjonen?
Dette kan sjekkes mot følgende indikatorer:
* SSBs statistikk over gitte igangsettingstillatelser til nye boliger og andre bygg (yrkesbygg)
* SSBs omsetningsstatistikk til bygge- og anleggsbedrifter
* SSBs ordrestatistikk til BA-bedriftenePrognosesenterets statistikk over faktisk igangsetting av boliger

For de som evt. savner SSBs produksjonsstatistikk for bygg og anlegg er denne ennå ikke publisert for 2. kvartal.

Gitte igangsettingstillatelser viser at pr. august var nivået både for boliger og yrkesbygg på linje med fjoråret. Siden vi gikk inn i 2013 med et høyere nivå på boliger under arbeid enn ved inngangen til 2012, betyr det at samlet aktivitet på «boligbyggeplassene» har vært høyere i perioden januar-august 2013 enn i januar-august 2012. Selv ved utgangen av august 2013 var aktiviteten markert høyere enn ved utgangen av august 2012, til tross for at det har blitt gitt færre igangsettingstillatelser de siste månedene enn i samme periode i 2012. Pr. august 2013 var det 42 700 boliger under arbeid mot 41 600 i august 2012.

For yrkesbygg er aktiviteten på byggeplassene omtrent som i 2012, både for perioden januar-august under ett ved utgangen av august. Samlet for nye boliger og nye yrkesbygg er det dermed en økning. Men det må understrekes at SSBs statistikk omfatter igangsettingstillatelser og ikke faktisk igangsetting, slik at tallene må tas med noe forbehold.

Omsetningsstatistikken til SSB går foreløpig bare fram til og med april. Fram til da viser den at bedrifter som driver med oppføring av bygninger økte omsetningen i årets fire første måneder med 6 % sammenliknet med de fire første månedene av 2012. Selv om vi tar høyde for at også prisene har steget noe, bør det være nok igjen også til volumvekst. Bedrifter som driver med installasjonsarbeider (elektro, VVS, rør, glass etc.) økte omsetningen med 3,5 %, trolig nok til at det i hvert fall ikke var noen volummessig nedgang. For oppførings- og installasjonsbedriftene under ett var det en økning i omsetningen på 4,5 %, som trolig betyr en volumvekst på 1-2 %. Anleggsbedriftene hadde en svakere økning i omsetningen, bare 2 %, men her er det trolig så hard priskonkurranse at også dette innebærer økt omsetningsvolum.

Ordrestatistikken til SSB går fram til 2. kvartal. Denne gir en indikasjon på utviklingen i resten av 2013 sammenliknet med 2012. Ved utgangen av 2. kvartal 2012 var byggebedriftenes ordrereserver nesten 7 % høyere enn ved utgangen av 2. kvartal 2012. Selv fratrukket antatt prisvekst på 3-4 %, er det en markert volumøkning. Dette indikerer at det skal produseres mer i 2. halvår 2013 enn i 2. halvår 2012. Fordelt på segmenter, nye boliger, nye yrkesbygg og ROT for begge byggtyper, er det bare ROT boliger som har nedgang. I alle de andre segmentene er ordrereservene høyere ved utgangen av 2. kvartal 2013 enn 2. kvartal 2012, også når vi trekker fra prisvekst. Sterkest ordreøking har ROT yrkesbygg. Nedgangen for ROT boliger kan skyldes at bedriftene i dette segmentet mister markedsandeler til uregistrerte bedrifter og andre som påtar seg slike jobber mot kontant betaling.

Anleggsbedriftene hadde omtrent samme ordremengde ved utgangen av august 2013 som ett år tidligere.

Prognosesenterets statistikk over igangsatte boliger, som ikke er en fulltelling, men omfatter et så stort utvalg at endringstall bør være representative, viser noe lavere igangsetting hittil i år enn i samme periode i fjor – men forskjellen har blitt mindre de siste månedene.

Vår konklusjon på denne gjennomgangen er at samlet aktivitet på byggeplassene rundt om i landet har vært litt høyere i første del av 2013 sammenliknet med første del av 2012, og at ordrestatistikken til SSB indikerer at det blir en svak vekst også på årsbasis.

Vi har også gitt noen mulige forklaringer på at salget av byggevarer ikke har holdt tritt med veksten i byggeplassaktiviteten. Det kan sikkert også være andre forklaringer. Vi oppfordrer også andre til å komplettere bildet av årsakene til at salg av byggevarer og byggeplassaktivitet synes å gå hver sin vei.