Ekebergparken åpnet

Torsdag ettermiddag åpnet Ekebergparken med storstilt folkefest.

Det var flere tusen som fant veien til Ekebergskogen og åpningsfesten torsdag ettermiddag. Dagen før fikk både norsk og internasjonal presse tyvtitte på parken med initiativtaker Christian Ringnes som guide.

Utstyrt med megafon og proppfull av entusiasme, viste han pressefolkene rundt i sin nye stolthet.

På høyden øst i Oslo, rundt sin egen Ekebergrestaurant, har nemlig ingnes på kommunal grunn fått utforme en skulpturpark.

Da er 31 skulpturer på plass rundt omkring i den 255 mål store parken. Målet er at det skal legges til en skulptur eller to i året, slik at parken til slutt vil romme 80 skulpturer.

Omdiskutert
Protestene mot å etablere en skulpturpark i det populære friområdet i Ekebergskogen har vært mange, både fra naturvernere og lokalbefolkningen. Kritikken har også rast fordi Ringnes har sagt at han ville lage en park «til kvinnenes pris». Fordummende, et fallossymbol, mener kritikere.

– Alle kunstprosjekter av en viss størrelse er omdiskutert. Det var i sin tid også mye motstand mot Vigelandsparken, sa Ringnes på en pressekonferanse onsdag.

Til NTB sier han at mye av den kritikken som har kommet har vært bra for prosjektet, og har gjort det enda bedre. Det samme mener byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke (V).

– Motstanden og debatten har bidratt til å gjøre parken enda bedre, sier han.

Dessuten har jo all debatten gjort at oppmerksomheten rundt parken har blitt større.

– Kritikken mot parken har gjort den mer interessant. Det er noe med at all reklame er god reklame, sier forretningsmannen Ringnes.

Hallstein Bjercke tror Ekebergparken kommer til å bli like populær som Vigelandsparken.

350 millioner
Ekebergparken er finansiert gjennom Christian Ringnes' private stiftelse, C. Luden Ringnes stiftelse. Stiftelsen har brukt 350 millioner på parken, som også huser et museum som forteller områdets historie, og en ny kafé. Det er anlagt en dam, ny belysning er montert og benker utplassert.

– Opprinnelig var planen å bruke 300 millioner kroner, men dette var så moro at vil la på 50 millioner kroner, sier Ringnes.

Kunstnere fra mange land har skulpturer i Ekebergparken, og interessen fra utlandet har vært stor, opplyser VisitOslo.

Rundt 40 utenlandske journalister fra mange land har kommet for å dekke åpningen. Og mange av dem gikk i lang rekke etter Ringnes på onsdagens pressetur, der værgudene ikke viste seg fra sin beste side. Selv ikke en milliardær kan styre været, og det både regnet og haglet under rundturen i parken.

– Men jeg har løsningen. Bli med opp til den nye paviljongen, sa Ringnes og guidet følget opp til amerikanske Dan Grahams «The Pavillion» i glass og speil, som er plassert på siden av Ekebergrestauranten, der den gamle dansepaviljongen lå.

Klassisk og moderne
Parken inneholder både klassiske kvinneskulpturer og moderne kunst der en må lete lenger for å finne kvinneperspektivet.

– Det har vært en drøm å få være med på dette prosjektet, som er ett av de største jeg har vært involvert i, sier amerikanske Tony Oursler, som er blant kunstnerne som er kommet til åpningen. Han er mulitmediekunstner og er representert med tre arbeider.

Norske kunstnere som har arbeider i parken er Per Ung, Dyre Vaa, Knut Sveen, Hilde Mæhlum, Per Inge Bjørlo og Aase Texmon Rygh.