Økonomer kritiske til å lempe på egenkapitalkrav

De borgerlige partiene som sitter i regjeringssamtaler, gikk til valg på å kutte kravet til egenkapital ved boligkjøp fra 15 til 10 prosent. Ikke lurt, mener flere økonomer.

Målet med å sette ned kravet til egenkapital er å gjøre det enklere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

Aftenposten har bedt ti økonomer si hva de mener om å lempe på egenkapitalkravet. Flere av dem frykter konsekvensene og kommer med sterke advarsler. Bare én gir forslaget sin fulle støtte.

– Dette kan true stabiliteten i det finansielle systemet fordi enda flere får lån. Det er særdeles lite smart av de borgerlige partiene å gjøre lavere kapitalkrav til en politisk sak – mot faglige råd fra Finanstilsynet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Han får altså støtte av en rekke kolleger, blant andre senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

– Det vil isolert sett gi noe høyere boligpriser enn ellers, noe høyere opplåning og ubalansene får vokse seg enda litt større, sier hun.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er den eneste som gir forslaget tommelen opp.

– Ideelt sett burde banker kunne gi boliglån uten egenkapitalkrav i det hele tatt til de rette ungdommene. Å forsøke å dempe gjeldsveksten ved å gjøre det vanskeligere for de unge å komme seg inn på boligmarkedet er intet mindre enn et overgrep, sier han.