Vil rive gammel bebyggelse til fordel for kulturkvartal

Trondheim Symfoniorkester (TSO) ønsker å rive to gamle husmannsgårder, og satse stort og nytt i Olavskvartalet i Trondheim.

– Tiden er inne for å tenke høyt før det låser seg. Vi sier ikke at det skal bli sånn, men det er fint å ha mange muligheter, sier styreleder i symfoniorkesteret, Gunnar Flikke, til Adresseavisen.

I juni i år vedtok formannskapet i Trondheim kommune å gjennomføre en utredning om videre utvikling og styrking av Olavshallen og Olavskvartalet som kulturarena.

– Dette er et samlokaliseringskvartal der alt henger sammen med alt. Hva kan vi gjøre med 25 år gammelt bygg for å få det attraktivt igjen, spør TSO-direktør Roar Leinan.

Arkitekt Per Knudsen foreslår å la kulturlivet flytte inn i butikklokalene i Olavskvartalet, og la kulturaktiviteten få være med på å prege gatebildet.

Det mest radikale i forslaget går ut på å erstatte de to antikvariske kjøpmannsgårdene i Kjøpmannsgata med et helt nytt bygg. En slik utbygging vil gi økte muligheter for sceneutvidelse i storsalen, tilbudet på tilstøtende arbeidsrom vil bli et helt annet og det vil skapet et nytt og sterkere visuelt uttrykk mot omgivelsene rundt, mener arkitekten.

– Ved å blande kultur og næring ønsket vi å utvikle en bærekraftig kultur. Men siden har ideen blitt utfordret. Det er en del slitasje på bygget, TSO og kulturskolen har vokst, samtidig som også næringslivet har opplevd forandringer med endringer i handlemønsteret. I dag står mange av butikklokalene tomme, sier Knudsen.

Ifølge en rapport fra i vår bruker Trondheim minst av alle de ti største bykommunene i landet på investeringer i kommunale kulturbygg.

– Dette er et innspill fra oss for å komme videre. Om det skal gjøres, og hvem som betaler, det er noe eierne må ta stilling til. Men det er veldig verdifullt at Per tenker høyt sammen med oss. Han er en visjonær som ser muligheter andre ikke ser, sier styreleder for symfoniorkesteret, Gunnar Flikke.