Høye boligpolitiske forventninger til de borgerlige

Norske Boligbyggelag har høye forventninger til at en borgerlig regjering med Erna Solberg som leder innfrir på de boligpolitiske lovnadene de har kommet med i opposisjon.

Dette har Høyre lovet i boligpolitikken:

- Redusere egenkapitalkravet fra 15 til 10 %.

- Styrke ordningen med Boligsparing for ungdom (BSU) gjennom å doble beløpet man kan spare fra 150 000 til 300 000, heve fradragssatsen fra 20 % til 28 % og heve det årlige sparebeløpet til 25 000.

- Bygge 2-3000 studentboliger i året.

- Legge til rette for at boligbygging blir prioritert høyere i arealdisponeringen

- Revidere plan- og bygningsloven, samt bestemmelser i TEK10, med mål om å lempe på tekniske krav til nye boliger og utleieboliger.

- Sørge for raskere behandling av plan- og byggesøknadene på kommunalt nivå.

(kilde: nbbl.no)

- Ikke minst Høyre har kommet med sterk kritikk av regjeringens boligpolitikk, og det skal bli interessant å se hvor fort de kan få til reduksjon i egenkapitalkravet og etterlengtet styrking av BSU-ordningen, uttaler NBBL-sjefen på nbbl.no.

Eek mener at dette er eksempler på tiltak det er mulig å gjøre noe med allerede i det kommende statsbudsjettet.

Lemping på tekniske krav til nye boliger er også noe Eek mener det er mulig å gjøre noe med på kort sikt.

– I dag er det slik at alle nye leiligheter skal være tilgjengelige for alle. Bare studentboliger har unntak fra denne regelen og det mener vi er feil. Vi hadde gjerne sett at småboliger gis unntak fra tilgjengelighetskravet. Kravene er fordyrende og kan faktisk føre til at bokvaliteten blir dårligere fordi f.eks. badet blir uforholdsmessig stort i forhold til resten av leiligheten, sier Thor Eek i NBBL.