Tror ikke Stoltenberg vil prøve seg på noe stunt

Stoltenberg har muligheten til å vente med å gå av til et borgerlig regjeringsalternativ er klart, men valgforsker Anders Todal Jenssen tror ikke han kommer til å prøve seg.

Dersom de borgerlige sitter med flertall når stemmene er talt opp, er det sannsynlig at Stoltenberg kommer til å levere inn sin avskjedssøknad, sier valgforskeren til NTB.

– Søknaden leveres til kongen, og i praksis blir det stortingspresidenten som så tar kontakt med de borgerliges statsministerkandidat, forklarer Todal Jenssen.

Erna Solberg (H) sier til Aftenposten at hun mener Stoltenberg allerede mandag kveld eller natt til tirsdag bør kunngjøre at han går av, dersom det blir borgerlig flertall. Høyre-lederen antyder imidlertid at det godt kan hende statsministeren vil prøve å beholde makten.

I 2001, da Sentrumskameratene hadde stilt som regjeringsalternativ, kom det som en overraskelse at Venstre havnet under sperregrensa. Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik måtte starte regjeringsforhandlingene fra scratch.

– Daværende statsminister Jens Stoltenberg antydet at han godt kunne fortsette å styre, men dette falt ikke i god jord. Jeg tror ikke han kommer til å prøve seg på et slikt stunt igjen, sier Todal Jenssen.

Resultatet i 2001 ble at Bondevik gikk i mindretallsregjering med H, KrF og V.