Naboer fortviler over fylkesmannens bygge-ja

Fylkesmannen i Hordaland har gitt Bergen kommune klarsignal til å bygge et parkeringshus til 68 millioner kroner under Skansedammen. Naboene er fortvilet over at klagen deres ikke fikk gjennomslag.

Det er gått nesten 12 år siden Bergen parkeringsselskap første gang lanserte planene om et parkeringsanlegg under Skansen brannstasjon og den tilhørende Skansendammen, skriver Bergens Tidende.

Ifølge prosjektleder Per Aase Andresen i Etat for utbygging i Bergen kommune vil parken rundt Skansedammen bli helt avstengt under arbeidene, som skal være ferdige 16 måneder etter byggestart.

Området blir inngjerdet og det vil startes med å tappe ut vann og fjerne stein. I alt skal det kjøres bort om lag 10.000 kubikkmeter med masser, fortalte Andresen i vår.

Verken gatene rundt eller Skansen brannstasjon skal behøve å stenges av i byggeperioden.

68 millioner

Da bystyret vedtok bygging av Skansedammen parkeringsanlegg i 2004, var kostnadene anslått til 30 millioner kroner. I 2010 ble kostnadsrammen oppjustert til 49 millioner kroner. I dag har prosjektet en total kostnadsramme på 68 millioner kroner.

Bakgrunnen for prosjektet er en betydelig økning i antall biler parkert på gateplan i de senere år.

Pris per p-plass blir nå 350.000 kroner.

I tillegg til parkeringsanlegget kommer parkanlegget rundt Skansedammen til å bli oppgradert. Som illustrasjonene fra Multiconsult viser, blir det plass for soling og utsiktstrapp ned mot Vågen.

I tillegg til naboklager, har motstanden mot det nye parkeringsanlegget også vært stor fra politisk hold. I fjor høst prøvde Rødt, SV, Venstre, Miljøpartiet De Grønne, Byluftlisten og Sp seg på en omkamp, men uten resultater.

-Burde vært mye større

Helge Furnes Samuelsen er en av naboene som klaget på kommunens vedtak. Han reagerer på kommunens valg av parkeringsalternativ, skriver Bergens Tidende i en ny artikkel om det kommende parkeringshuset tirsdag kveld.

- Jeg er ikke imot at bilene skal stå i garasje, men det burde ha blitt bygget et mye større anlegg inne i fjellet, med flere innkjørsler lenger nede i fjellsiden, sier han.

Han er bekymret for den økte trafikken parkeringsanlegget vil føre med seg.

- I tillegg til at vi får mer støy og forurensning, vil mesteparten av trafikken måtte gå gjennom Henrik Wergelands gate, som allerede er overbelastet. Jeg skjønner ikke hvordan det skal løses nederst i gaten der. Det er jo allerede en flaskehals, sier han.

- Mister kulturminne

Samuelsen synes dessuten at parkeringsanlegget bør ligge under dammen.

- Ved å bygge et større anlegg inne i fjellet, ville man samtidig kunne bevare kulturminnet. Nå mister vi den historiefortellende verdien som dammen utgjør sammen med den gamle brannstasjonen, sier Samuelsen.

Ekteparet Anne Britt og Bjarte Ness er nærmeste naboer til Skansedammen. De var i utgangspunktet positive til et parkeringsanlegg i området.

- Men vi hadde jo håpet helt til det siste at de skulle ombestemme seg, og ikke velge dette alternativet. Det er rart at det skal bygges så få plasser når det koster så mye, sier Anne Britt Ness.

Paret tror at anlegget vil ha for lite kapasitet til å ta unna alle bilene fra smågatene som skal stenges for parkering.