Skal bruke 20 millioner på yrkesfagsatsing

Kunnskapsdepartementet bruker i høst 20 millioner på å gjøre yrkesfag mer praktisk og relevant.

Satsingen er en del av Samfunnskontrakten for flere læreplasser som kunnskapsminister Kristin Halvorsen har undertegnet med partene i arbeidslivet, skriver regjeringen på sine nettsider.

Hovedelementene i satsingen består av:

• Vekslingsmodell for at elevene skal kunne veksle mellom skole og bedrift
• Nytt praksisrettet skoletilbud for elever som ikke har fått læreplass
• Hospiteringsordninger der lærere i skolen hospiterer i bedrift og ansatte i bedrifter hospiterer i skolen

Vekslingsmodell
- Kunnskapsdepartementet vil prøve ut en opplæringsmodell med større grad av veksling mellom opplæring i skole og opplæring i bedrift. Målet er å få praksis og teori til å henge bedre sammen gjennom yrkesopplæringen og få flere til å fullføre og ta fagbrev, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Elever som ikke får læreplass har rett til å fullføre opplæringen i regi av skolen. I arbeidslivet har denne opplæringen blitt betraktet som av mindre relevant enn opplæring i bedrift, og det er en større andel av elevene som ikke består fagprøven sammenlignet med lærlingene.

- Kunnskapsdepartementet vil prøve ut et forsterket tilbud for elever som ikke får læreplass. Norge har bruk for flere fagarbeidere, sier Halvorsen.

Kunnskapsdepartementet har tidligere satt i gang hospiteringsordninger, der lærere i skolen hospiterer i bedrift og ansatte i bedrifter hospiterer i skolen. Hospitering ble prøvd ut med gode erfaringer i seks fylker i perioden 2010 til 2012 og skal nå prøves ut i alle fylker. Utprøvingen har forbedret kontakten mellom skole og arbeidsliv, og målet er å innføre en varig hospiteringsordning fra og med 2016.