Nittedal VAnt på Romerike

Nittedal kan kalle seg Romerikes beste på forbedring av vann- og avløpsnett for året 2012. Det mener en fagjury som har vurdert kommunenes egne innrapporterte tall.

Nittedal vinner knepent foran kommunene Fet, Sørum og Ullensaker som sammen med Nittedal skiller seg tydelig ut.

– Nittedal er i sterk vekst, men viser vilje og evne til å ta tak i utfordringene veksten gir på vann- og avløpssiden. Kommunen var også nominert i fjor, men da gikk Sørum av med seieren. Juryen legger vekt på at antall kloakkstopp og kjelleroversvømmelser har gått kraftig ned de siste årene, kommenterer juryleder Kirsten Sannerhaugen i Øvre Romerike Prosjektering AS (ØRP).

Det er fjerde gang selskapet gir diplom til en Romeriks-kommune for god innsats i VA-sektoren.

For mye avgiftsfokus
– I den offentlige debatten fokuseres det ensidig på avgifter og gebyrer som kriterier og ikke kvalitet på vann- og avløpstjenestene. Her i ØRP ønsker å få inn faglige momenter i debatten. Vår evaluering viser at Nittedal kommune er på riktig vei, fremholder Sannerhaugen som vektlegger forbedring som kriterium.

Juryen vurderte blant annet lekkasjeprosent på vannledningsnettet, antall brudd på ledningene samt en totalvurdering av aktiviteten. For avløp ble det sett nærmere på antall kloakkstopp og oversvømmelse av kjellere, foruten en totalvurdering av aktiviteten.

Nittedal kommune har stabil lekkasjeprosent på 20 som sammenlignet med øvrige kommuner i distriktet er på den bedre halvdelen, mens avløpssiden er langt bedre enn tidligere år. I 2012 var det to kloakkstopp og ingen kjelleroversvømmelser.

Spark bak
Meningen med utdelingen av diplomet er å gi oppmerksomhet til fagfolkene i Nittedal kommune samt å gi inspirasjon til et fagmiljø under press, gi et spark til alle som lenge har ignorert VA-nettet som et viktig infrastrukturelement, og forhåpentligvis gjøre publikum oppmerksom på det store forbedringspotensialet som er i VA-nettet.

– Avgifter og gebyrer gir ikke noe godt bilde av kvalitet og innsats hos de ulike kommunene. Det er viktig å se utvikling over tid. Vi gjentar gjerne vår oppfordring til ordførerne om å konkurrere om hvem som kan vise til den best forbedring på disse tjenestene. Lekkasjer er både sløsing med vann og kan utgjøre en betydelig helserisiko, sier Sannerhaugen.

Gjennomsnittlig lekkasjeprosent for vannledninger er 30 prosent i Norge og på Romerike. Våre naboland ligger langt lavere med Danmark som best med godt under 10 prosent lekkasje. Utskiftingstakten i Norge er for lav, og det vil ta flere tiår før rørene som i dag burde vært skiftet ut er erstattet.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) har i sin rapport "State of the Nation" beskrevet dystre utviklingstrekk ved det norske vann- og avløpsnettet. Her heter det at det er tid for å gjøre en bedre innsats for vårt viktigste næringsmiddel, vannet, og for en helsesikker og miljømessig håndtering av avløpet her til lands.

De tre foregående diplomene ØRP har delt ut har gått til Fet kommune (to ganger) og Sørum kommune.