Statens bymiljøpris til Hamar og Bergen

Bergen og Hamar er vinnerne av Statens bymiljøpris for 2013. Årets tema var: Flere boliger i bedre by.

Med representanter fra alle de fire finalebyene på plass i Litteraturhuset i Oslo, kunne miljøvernminister Bård Vegar Solhjell offentliggjøre at det i år ble en delt førsteplass. De andre to finalistene var Askim og Oslo.

Bergen kommune tildeles prisen fordi den gjennom en målrettet og klar strategi viser hvordan en stor norsk by kan utvikle bymessige boliger med god tetthet og samtidig en menneskelig målestokk i tilknytning til en senterstruktur knyttet til bærekraftig infrastruktur som utbygging av Bybanen.

Hamar kommune tildeles prisen for en bred satsing som attraktivt regionsenter gjennom en utvikling av byens urbane kvaliteter, servicetilbud og bygging av flere byboliger, i samarbeid med næringslivet og i en åpen og offensiv prosess i forhold til byens beboere.

Bymiljøprisen til Miljøverndepartementet skal inspirere til en mer bærekraftig by- og tettstedsutvikling ved å fremheve gode eksempler på miljøvennlig byutvikling. Prisen er på 250.000 kroner og juryens formann er sivilarkitekt Peter Butenschøn.