Venter liten nedjustering av renteprognosen

Økonomene venter ikke at Norges Bank vil endre styringsrenten når hovedstyrets beslutning offentliggjøres kommende torsdag. Bankens hovedstyre møtes onsdag.

Derimot venter flere analytikere en ny liten justering av rentebanen, det vil si at sentralbanken vil endre prognosen for når renten blir hevet.

Rentebanen legges fram i Pengepolitisk rapport for juni, som også presenteres torsdag. I forrige Pengepolitisk rapport, som kom i mars, sa Norges Bank at renten kan bli satt opp i mars 2014, men mest sannsynlig ikke før til sommeren neste år. Styringsrenten er nå 1,5 prosent, og har stått stille fra mars i fjor.

Tar seg opp igjen
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities peker på flere faktorer som tilsier renteendring. Men hans konklusjon er at de ikke er sterke nok til at Norges Bank vil endre renten nå.

– Veksten i Norge har bremset ned, men bedriftene forteller at de mener det verste er bak dem. De rapporterer gjennom Norges Banks regionale nettverk om at de venter litt økende vekst i andre halvår. Men veksten i år blir lavere enn ventet, arbeidsledigheten har steget og lønnsveksten er blitt lavere. Dette taler for lavere renter.

Utsetter renteheving

– På den annen side er inflasjonen litt høyere, kronekursen er litt svakere og rentene i landene rundt oss har steget. I tillegg er det høy kredittvekst, og mye tyder på at bedriftene nå får lettere tilgang på kreditt. Hvis jeg legger sammen alt dette, så blir resultatet at Norges Bank ikke vil gjøre noe med renten nå, sier Andreassen.

Han venter derimot at sentralbanken vil nedjustere rentebanen og kanskje også utsette tidspunktet for den første rentehevingen til slutten av 2014.

Ikke økning
Også makroøkonom Kristina Håvås Tjønn i Sparebanken Vest peker på at veksttakten i norsk økonomi er noe lavere og arbeidsledigheten har steget mer enn forventet. På den annen side øker gjelden til husholdningene mer enn inntektsveksten, og kjerneinflasjonen har kommet ut noe høyere enn forventet de siste to månedene.

– Dette i kombinasjon med en svakere krone tilsier at Norges Bank ikke kommer til å kutte i styringsrenten, sier hun.

Sparebanken Vest forventer mindre endringer i rentebanen, og at Norges Bank vil holde styringsrenten lav lenge. Den neste renteheving kommer i slutten av 2014 eller begynnelsen av 2015, mener Håvås Tjønn.

Liten justering
Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, sier at sannsynligheten er tilnærmet null for at det blir noen renteendring torsdag.

– Norges Bank kom med en liten indikasjon på at renten kunne bli satt ned, men nå har inflasjonen kommet såpass opp og krona har svekket seg så mye at det framstår som lite aktuelt, sier Juel.

Han venter også en liten justering av rentebanen, men tror ikke det blir noen vesentlig endring av bankens prognose for når den første renteøkningen kommer.