Myndighetene må ta signalene

Både entreprenører og byggmestre har nettopp hatt generalforsamling og landsmøter. Fra begge steder kommer det nå stadig sterkere advarsler om at seriøse bedrifter mister jobber til mer eller mindre useriøse utenlandske foretak. Så lenge myndighetene ensidig velger ut fra laveste pris, vil man etter hvert komme ut i en hengemyr som kan bli meget alvorlig for landet.

I Byggeindustrien jobber vi må med å kartlegge situasjonen både i bygg og anlegg. Vi har tidligere advart mot den utviklingen vi nå ser. I løpet av høsten er det fare for at en rekke norske tunnelrigger blir stående uten jobb. Det kan føre til at flere hundre anleggsarbeidere kan bli rammet av permitteringer.

Den norske byggenæring har kapasitet. Dette må også myndighetene snart innse. Selvsagt må vi tåle konkurranse fra utenlandske bedrifter, men da må det skje på like vilkår. I dag skjer ikke konkurransen på like vilkår.

Byggmestere fra hele landet registrerer at bedrifter som leverer kvalitet og utfører byggearbeider med egne ansatte, møter stadig større utfordringer i markedet.

- Tross at det gis inntrykk av at man ønsker en seriøs næring endres rammevilkårene i negativ retning. Dette i favør av foretak uten ansatte og lærlinger, og som tar snarveier i forhold til kompetanse og kvalitet, heter det i en uttalelse fra Byggmesterforbundets landsmøte.

- Det pågår en strukturendring i byggenæringen hvor det særlig for bedrifter med egne ansatte blir vanskeligere å være i markedet. Der man tidligere konkurrerte på kvalitet, pris og gjennomføringsevne, er mye av markedet nå endret slik at konkurransen handler om regelbrudd, færrest mulig egne ansatte og kjøpslåing med kvalitet, sier forbundet videre.

Mange mener at myndighetene er alt for slappe med å kontrollere de utenlandske bedriftene som kommer inn på det norske markedet.

På  bygg.no kan du lese en rekke artikler fra samlingene i EBA og Byggmesterforbundet.

Ellers er statistikken som viser utviklingen i arbeidsledigheten skremmende. En av de næringene som nå rammes mest er nettopp bygg og anlegg.