Entreprenørene samlet i Kristiansand

EBA arrangerte fredag sin generalforsamling i Kristiansand. Oppmøtet var bedre enn på lenge. Det er satt opp et veldig aktuelt og interessant program. Ellers skjer det mye interessant i Sørlandets hovedstad. I følge ordfører Arvid Grundekjøn er Kristiansand mulighetenes by.

EBA har medlemsbedrifter i hele landet – og vi kan si at det er muligheter mange steder. Men se til Kristiansand – der skjer det mye spennende.

Petter Eiken åpnet den åpne seksjonen på generalforsamlingen med et foredrag om at tiden nå er kommet for å gjøre nye bragder sammen. Dette er også en tid hvor markedet er i endring. Det snakket en av næringens store nestorer, Terje R Venold, mye om.

Ellers holdt Odd Sevland et utrolig godt og tankevekkende foredrag om HMS. Han ble for noen år siden sterkt brannskadet ved et sikkerhetssenter i Kristiansand. Alle i byggenæringen burde ha hørt dette. På generalforsamlingen fikk mange ledere med seg et viktig budskap.

Som ofte før på en generalforsamling i EBA holdt Kjell Senneset fra Prognosesenteret et foredrag som viser fortsatt vekst i byggeaktiviteten. Men han advarte mot at prisene spesielt på leiligheter, nå begynner å bli så høye at få makter å kjøpe leilighetene.

Tirsdag hadde jeg gleden av å møte Erna Solberg som besøkte Kruse Smith. Hun fikk der høre hvilke problemstillinger familieeide bedrifter har. Det er mange slike familieeide bedrifter i bygge-Norge. Og disse bedrifter rammes både av eiendomsskatt og ikke minst arveavgift. Dette er også saker som står høyt på agendaen for EBA.

Erna Solberg besøkte også det fantastiske prosjektet Aquarama. Dette er et OPS-prosjekt som både entreprenør og kommune kan være stolte av. Det unike med dette bygget er ikke at entreprenørene har skaffet de fleste pengene, men det er det flotte samspillet man fikk rundt dette prosjektetet. Et enestående samspill. Dette viser at når man jobber sammen, får man det beste resultatet.

Ellers er det dessverre er det fortsatt en del større og mindre entreprenørbedrifter som har valgt å stå utenfor fellesskapet i EBA og BNL. Etter vårt syn bør disse selskapene vurdere sine standpunkt på nytt.

Byggenæringen – og ikke minst entreprenørnæringen – har i dag større utfordringer enn på lenge. Til flere som løfter sammen, til større muligheter har man for å kunne møte utfordringene.

På festmiddagen fredag ble Jon Sandnes takket av som leder i EBA. Sandnes der nå ny sjef i BNL. Kari Sandberg har nå overtatt som EBA-sjef. Arne Skjelle ble takket for den jobben han har gjort i en overgangsperiode i EBA. Skjelle er som en potet - han kan brukes til alt.

Terje R Venold ble møtt med stor og varm applaus da han ble utnevnt som æresmedlem i byggenæringen.