Dyr sikkerhet i de gamle regjeringsbygningene

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) har tro på innebygget og usynlig sikkerhet i det nye regjeringskvartalet, men sier det er dyrt å få slike tiltak inn i gamle bygninger.

Statsråden har hentet erfaringer fra London i arbeidet med å etablere det nye regjeringskvartalet. Der har de i flere tiår planlagt offentlige bygg og plasser med tanke på mulige terrorangrep. Aasrud konstaterer at mange av de offentlige byggene er overraskende tilgjengelige og uten synlige barrikader, men sier de i stedet har innebygget sikkerhet, også i de gamle og vernede bygningene.

– Det har nok kostet mye penger å få til slik sikkerhet i de gamle bygningene, og de har også betraktelig mer kameraovervåking der, sier Aasrud til NTB.

Forslag i juni
Statsråden vil ikke garantere at det ikke blir avstengte gater rundt fremtidens regjeringskvartal, men framhever at det er enklere å bygge helt nytt enn å få moderne virkemidler inn i gamle bygninger.

– Det er nok lettere å få mer sikkerhet når en bygger fra rota enn når man lapper på gamle bygg. Hvilken løsning vi ender på med tanke på Høyblokka kan påvirke hvor lange sikkerhetssoner vi skal ha rundt byggene, sier Aasrud.

Selve konseptutredningen for regjeringskvartalet skal presenteres i slutten av juni. Da vil man være et skritt nærmere avgjørelsen av om alle, ingen eller bare noen av de utbombede bygningene skal rives. Helt sentralt i denne beslutningen vil det være hva slags sikkerhet som skal prege et framtidig regjeringskvartal.

Sett til London
Westminster er den bydelen i London som har ansvaret for blant annet parlamentet, slottet og departementene i Whitehall. Etter flere tiår med massive trusler har bydelsadministrasjonen et bevisst og gjennomtenkt forhold til byplanlegging og trafikkflyt. Etter et frokostmøte i Litteraturhuset i Oslo onsdag, sier byplanlegger Graham King at regjeringen står overfor en vanskelig oppgave når den skal definere hvilket sikkerhetsnivå et nytt regjeringskvartal skal ha.

– Det som er viktig å passe på når man innfører et sikkerhetstiltak er at man ikke bare flytter problemet slik at det oppstår en ny trussel et annet sted, sier King til NTB.

Han refererer til et tilfelle knyttet til Downing Street 10, statsministerboligen i London, hvor veisperringer og politivakter under Golfkrigen i 1991 ikke hindret terrorister fra IRA i å forsøke å ramme boligen fra avstand med bombekaster. Bare flaks gjorde at verken statsminister John Major eller noen rådsmedlemmer ble rammet, da to bomber ikke ble utløst og en tredje detonerte i hagen.

Bred enighet
På det åpne møtet i Oslo onsdag om sikkerhet og bymiljø i et framtidig regjeringskvartal, var det enighet om at området må være tilgjengelig for beboere og besøkende, selv om sikkerheten skal ivaretas.

– Det er viktig at vi har en åpen og trivelig by, men samtidig er det viktig at vi har et regjeringskvartal med nødvendig sikkerhet slik at vi kan unngå hendelser som den vi har sett, sa statsråden da hun innledet på møtet.

Hun ble utfordret av handelsstanden i Oslo sentrum som er bekymret over flukten til handlesentrene utenfor bykjernen. Også byråd Bård Folke Fredriksen (H) for byutvikling i Oslo var tydelig i sine ønsker.

– Det er en glede å være vertskap for statsadministrasjonen. Vi må akseptere en høyere grad av sikkerhet, men ønsker vi også åpenhet og frihet, må vi må også godta større risiko, sa Fredriksen.