SV sikrer Lambda i Bjørvika

Et flertall bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV i Oslo bystyre er enige om å bygge Lamda som nytt Munch-museum i Bjørvika.

Fakta om striden om Munch-museet

* Edvard Munch testamenterte i 1940 alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune. Munch døde i 1944.
* Munch-museet som ble bygd på Tøyen for å huse samlingen, åpnet dørene for publikum i 1963, hundre år etter Munchs fødsel.
* Museet har gjennom årene også fått Munch-verker i gave eller byttet dem til seg. Over halvparten av Munchs malerier, samtlige grafiske motiver og alle eksisterende trykkplater i dag er i museets eie.
* 28. mai 2008 gikk bystyret inn for å samlokalisere Munch-museet og Stenersenmuseet i nytt bygg i Bjørvika. Tidligere forslag om å flytte Munch-museet var blitt nedstemt i 2002 og 2005.
* 27. mars 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg med utkastet «Lambda».
* Flertallet for Lambda raknet før valget i 2011, da Frp trakk sin støtte til prosjektet. Partiet valgte å tre ut av byrådet på grunn av saken.
* I november 2011 skrinla et flertall i Oslo bystyre (Frp, Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt) Lambda-prosjektet og vedtok i stedet å utrede Tøyen og Tullinløkka som alternative plasseringer for Munch-museet.
* Byrådet i Oslo anbefalte i februar at man ikke går videre med de alternative forslagene.
* 28. mai 2013: Høyre, Venstre, KrF og SV er enige om at Lambda skal bygges i Bjørvika. (Kilde: NTB)

SV går for bygging av Lambda i bytte mot en store oppgradering av Tøyen, der Munch-museet ligger i dag. Det skal blant annet bygges badeland, kulturskole, billige barnehager, utescene og vitensenter på Tøyen.

– Dette vil sikre ivaretakelsen av Munchs kunst, sa SVs gruppeleder i Oslo, Marianne Borgen på en pressekonferanse tirsdag.

Hun fortalte at det har vært lange og harde forhandlinger underveis i prosessen, men at enigheten nå vil sikre at flere får mulighet til å se Munchs kunst.

SV har fått gjennomslag for en storstilt oppgradering av Tøyen-området, der Munch-museet ligger i dag.

– I dag er jeg bare glad. Nå er en tid med strid i oslopolitikken over. Bystyrets flertall bestående av SV, Venstre, KrF og Høyre har hevet seg over egne prinsipper og funnet en løsning til beste for byen, Munch og Tøyen. Lokaliseringen av nytt museum er løst, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til NTB.

250 millioner

– Forslaget innebærer at det lages et områdeprogram over fem år etter modell fra Oslo sør og Groruddalen. Det skal settes av 25 millioner kroner årlig som disponeres av bydelsutvalget. Vi inviterer også staten til å delta med det samme, sa SVs gruppeleder Marianne Borgen på en pressekonferanse i Munchrommet i Oslo rådhus tirsdag.
Dermed kan til sammen 250 millioner kroner gå til oppgradering av Tøyen bydel.

SV har dessuten fått gjennomslag for et stort kommunalt badeland etter modell av Drammensbadet og Risenga i Asker. Også grøntområder skal knyttes sammen, fra Tøyenbadet til Botanisk hage.

Grøntlokk

– Primært går vi inn for å stenge Finnmarksgata. Går ikke det, bygges det et grøntlokk over hele området. Da kan det holdes festivaler der. Det blir en stor ny Tøyenpark med utescene, sier Borgen.

I tillegg innebærer avtalen at kommunen går i dialog med stiftelsen som driver Teknisk Museum om å flytte dette fra Kjelsås til Tøyen.

– Avtalen handler om mer enn Tøyen. Den handler om hele byen. For Oslo SV har det i Munch-saken vært to viktige hovedpunkter. Det ene er at kunsten skal ivaretas på en forsvarlig og god måte. Det andre har vært en styrking av Tøyen-området. Begge deler har vi fått til i denne avtalen, sa gruppelederen.
Enighet rett før

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier tirsdag ble en historisk dag for Oslo, og enigheten om de siste punktene i avtalen ble til så sent som morgenen før pressekonferansen.

– Det er utrolig gledelig at vi klarer å lande denne forferdelig kompliserte politiske prosessen, hvor vi vanskelig kunne se hvordan vi skulle komme i mål. Det gjør vi nå, sier byrådslederen til NTB.

Byrådet har som ambisjon at det nye Munch-museet skal ska stå klart i 2017 eller 2018. Et forslag til konseptvedtak blir lagt fram i bystyret i juni, og reguleringssaken skal behandles tidlig i høst.

1,7 milliarder kroner

Byrådslederen avviser at avtalen som ble inngått tirsdag, gjør museet dyrere enn de opprinnelige planene.

– Museet har en kostnad på mellom 1,6 og 1,7 milliarder kroner. Så vil vi få statsfinansiering, ifølge Kulturdepartementet. Men dette er størrelser som er kjent fra tidligere, sier Røsland.

Han betegner planene for byutvikling og levekårsforbedring på Tøyen som fornuftige.

– Jeg tror et samlet bystyre er opptatt av dette nå og framover, men mange av tiltakene kommer nok nå tidligere og i et noe større omfang enn de ellers ville ha gjort, sier byrådslederen.

– Et svik

Anders Røberg-Larsen, Arbeiderpartiets fraksjonsleder i byutviklingskomiteen, raser mot SV.

– Dette kunne dere jo fått uansett! Dere har solgt dere billig, skriver Røberg-Larsen på Twitter. Han kaller SVs helomvending i Munch-saken for et svik.

– Svært skuffet over SVs svik mot Tøyen! Hvordan kunne dere? skriver han videre. Arbeiderpartiet har ønsket at et nytt Munch-museum også skal ligge på Tøyen.

Strid i mange år

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) er fornøyd med at striden om lokalisering av Munch-museet er løst.

– I dag er jeg bare glad. Nå er en tid med strid i oslopolitikken over. Bystyrets flertall bestående av SV, Venstre, KrF og Høyre har hevet seg over egne prinsipper og funnet en løsning til beste for byen, Munch og Tøyen, sier kulturbyråden til NTB.

Striden om et nytt Munch-museum har pågått i mange år. I 2009 vant prosjektet Lambda en arkitektkonkurranse om et nybygg i Bjørvika. To år senere ble disse planene stanset av Frp, Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Striden om et nytt Munch-museum har pågått i mange år. I 2009 vant prosjektet Lambda en arkitektkonkurranse om et nybygg i Bjørvika. To år senere ble disse planene stanset av Frp, Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.