Tunnelambassadøren

Norge har hatt mange gode ambassadører for den norske tunnelmetoden. En av de fremste i dag er Tom Melby som nå bor i Sveits, men som alltid er opptatt av å bringe den norske tunnelmetoden ut i verden. Melby som startet sin karriere som formann for Furuholmen ved kraftutbyggingen i Aurland, sitter i dag som konsernsjef for det raskt voksende Normet-konsernet som selger anleggsmaskiner og utstyr i hele verden.

Dette konsernet har i dag mer enn 1 000 medarbeidere og omsetter for 1,8 milliarder kroner. Nå skal det også etableres et eget selskap i Norge.

I alle år har Tom Melby vært en ivrig talsmann for den norske metoden. I stadig flere land blir denne metoden foretrukket når det skal bygges tunneler. I likhet med Tom Melby skjønner vi ikke hvorfor Norge går andre veien – nemlig å velge en langt dyrere metode med full utstøping av tunneler. Noen tror at dette gir tettere tunneler, men det er en sannhet med mange modifikasjoner.

I det siste året har Melby ledet en internasjonal gruppe med eksperter, og på ITA-konferansen i Geneve 1.juni blir det lagt frem en fyldig rapport som fastslår hvilke fortrinn den norske metoden har. Vi håper at norske myndigheter tar seg tid til å lese denne rapporten. Kanskje vil de da finne ut at de er på gale veier.

Melby har knyttet til seg en rekke nordmenn i Normet. Dette er folk som gjennom år har utmerket seg i tunnelbransjen. Den kunnskapen disse menneskene har er viktig for de maskiner og det utstyr som Normet nå utvikler. Det er allerede en stor kundegruppe i Norge, og med alt som skal skje på tunnelsiden og på gruvesiden i Norge vil dette bli et viktig marked for Normet.

Ola Woldmo leder den skandinaviske virksomheten. Han sitter nå i Ludvika i Sverige hvor Normet også har fabrikk.

Byggeindustrien har vært på besøk på Normet-fabrikker i Finland og Sverige. Det kommer en større reportasje i neste utgave av Byggeindustrien.

Det er hyggelig at nordmenn kan gjøre karriere i utlandet – og spesielt hyggelig er det når man eksporterer kunnskap om norsk tunnelbygging.

Melby er også en av dem som er blitt ”profet i eget land”. Han er en av dem som har fått Gullfeiselen som er NFFs hederspris (2008).