Fire nye miljøskoler i Oslo

Oslo kommune går i bresjen for å utvikle skolebygg som klimaforbilder. Bjørnsletta, Stasjonsfjellet, Veitvet og Gran er skoler som alle har forbildestatus i FutureBuilt og ambisiøse mål om utslippsreduksjon og passivhusstandard.

Bystyrets vedtak om ”Grønne bygg”, lansert i 2010, sier at alle nye bygg i kommunen skal oppføres med passivhusstandard fra og med 2014.

Men allerede nå er kommunen i gang med å bygge klimavennlige skoler, skriver FutureBuilt på sine nettsider. FutureBuilt-prosjektene Bjørnsletta, Stasjonsfjellet, Veitvet og Gran skal gi kommunen ny kompetanse og læring til alle nye skoleutbygginger.

Nye Bjørnsletta skole og en utvidet og rehabilitert Stasjonsfjellet skole skal begge stå klare til skolestart i 2014. Høsten 2015 kan elevene ta i bruk de nye skolene Veitvet og Gran.

Undervisningsbygg er utbygger av både Bjørnsletta og Stasjonsfjellet skole. Bjørnsletta skole, som er tegnet av L2 arkitekter AS, får nye fasiliteter med plass til 792 elever. Prosjektet omfatter både skolebygg og et idrettsanlegg og blir det første skoleanlegget med passivhusstandard i Oslo. Nye byggemetoder tas i bruk, eksempelvis bubbledeck, for å nå kravet om klimagassutslipp.

Stasjonsfjellet skole sto ferdig i 1982 og hadde behov for oppgradering. Med helt ny klimaskjerm og energibrønner i fjell skal skolen bli Oslos første rehabiliterte skole med passivhusnivå. Det blir også lagt vekt på å bedre tilbudet for syklister. Arkitektene er Heggelund & Koxvold.

Gran og Veitvet bygges som offentlig-private samarbeidsprosjekt (OPS). Sammen med FutureBult gjennomførte Utdanningsetaten konkurranser i 2012, og bygging av begge skolene starter nå. Backe Prosjekt AS med Arkitektgruppen lille frøen as og Asplan Viak AS har fått kontrakt for Gran ungdomskole på Furuset som skal huse 540 elever. Her er første spadetak tatt. Skanska Norge AS med LINK Arkitekter AS har fått kontrakt for Veitvet barne- og ungdomsskole. Skolen har 840 elever og her skal det også bygges en flerbrukshall.

Også i FutureBuilt-kommunen Drammen satses det på skolen. Spesialskolen Frydenhaug er Norges første ”nær nullenergi”-skole, og den planlegges ferdigstilt i 2014. Marienlyst skole ble Norges første skole med passivhusstandard. Skolen sto ferdig i 2010.