Viktig omlegging

Vi støtter fullt ut regjeringen forslag til tiltak for å hindre todelingen i norsk økonomi. Oljenæringen får høyere skatt, mens næringslivet i fastlands-Norge får enn skattereduksjon. At man samtidig legger høyere skatt på dem som har en bolig nr. to og på næringseiendom, er mer et politisk forslag for å tekkes venstresiden i norsk politikk.

– Vi handler før krisen treffer, for å unngå det vi har opplevd før: At gode tider avløses av tilbakeslag, sier statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse søndag.

Regjeringen henter inn vel 3,5 milliarder kroner i skatteøkninger, og bruker tilsvarende på en vekstpakke for næringslivet.

Regjeringen bidrar med dette til å dekke skattehull og for å hindre ønskede tilpasninger som bl a vil gjelde begrensninger av rentefradrag i konsern.

Forslaget anslås å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Endringen fører til at oljeselskapene må bære en større del av kostnadene ved investeringene selv.

500 millioner i økte skatteinntekter skal komme fra økt skatt på næringseiendom og sekundærboliger.

De økte skatteinntektene på vel 3,5 milliarder kroner brukes til skattelettelser for næringslivet i Fastlands-Norge.

Blant tiltakene er senking av skattesatsen for norske bedrifter fra 28 til 27 prosent. Personlig næringsdrivende får tilsvarende skattelettelser i næringsinntekten. Totalt utgjør skattelettelsen vel tre milliarder kroner.

Regjeringen opplyser samtidig at kuttet fra 28 til 27 prosent er et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen.

Stoltenberg viser til at Scheel-utvalget jobber med utrede norsk selskapsbeskatning frem til oktober i år, melder NRK.

Det innføres også en startavskrivning på ti prosent for maskiner. Dermed blir avskrivningen på 30 prosent første året. Totalt utgjør skattelettelsen 400 millioner kroner.

Regjeringen vil også forbedre Skattefunn-ordningen med 100 millioner kroner, for å utløse mer innovasjon i næringslivet og styrke forskningsmiljøene. Skattefunn er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling.

Noen av endringene kommer med en gang, mens andre ikke får virkning fra før 1. januar 2014. Årsaken til det er todelt, forklarer Stoltenberg:

– Det vi gjør i dag er et viktig bidra til å styrke konkurransekraften for norsk eksportnæring, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Men skal man lykkes trengs også en rekke andre tiltak.