Ap-landsmøtet sier ja til konsekvensutredning i nord

Arbeiderpartiet vil konsekvensutrede oljeutvinning i nord, avvikle pelsdyrfarmer og innføre kjønnsnøytral verneplikt.

Ap stiller seg på tvers av sine regjeringspartnere i to av tre flaggsaker fra helgens Ap-landsmøte.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg er ikke bekymret over at hans parti kommer på kant med SV og Sp i oljespørsmålet og også med Sp når det handler om pels.

– Det er ulike typer saker. Det er den type saker der vi har lagt uenigheten til side, som EU/EØS, NATO og oljepengebruk. Så er det den type saker der vi har en omforent felles politikk, som for eksempel Nasjonal transportplan. En tredje type saker er der vi er uenige. Det er noe vi har håndtert i den rødgrønne regjeringen helt siden starten og som vi skal klare å håndtere også framover, sa Stoltenberg da han oppsummerte helgens landsmøte under en pressekonferanse søndag.

Oljesmurt debatt

Stoltenberg er selv klar på at debatten om utvinning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kommer til å fortsette.

– Det har vært en god diskusjon der begge sider har hatt respekt for hverandre. Men jeg har en følelse av at diskusjonene ikke er helt over, de vil fortsette i årene som kommer, sa han i sin oppsummering.

Med to tredjedels flertall vedtok Ap-landsmøtet å programfeste en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På sitt neste landsmøte i 2015 skal Ap ta stilling til om de omstridte områdene skal åpnes for olje- og gassutvinning.

AUF-leder Eskil Pedersen viste til at oljetilhengerne har justert sitt standpunkt i løpet av landsmøtet, og mente at det er en halv seier for oljemotstanderne.

– Det avgjørende er at landsmøtet sier at en konsekvensutredning ikke er det samme som et ja til utvinning, sier Pedersen til NTB.

Rødgrønn krangel

SV-leder Audun Lysbakken mener at rødgrønne velgere som er opptatt av miljøet, nå har et klarere valg.

– En konsekvensutredning er ikke et kompromiss, men en start mot oljeutvinning, sier han til NTB.

Lysbakken viser til det store mindretallet på landsmøtet, og sier at han ikke tror det blir vanskeligere å forhandle fram en ny regjeringsplattform hvis de tre rødgrønne partiene skulle komme til å danne en ny regjering etter høstens valg.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier at hun tror at Senterpartiets landsmøtevedtak vil stå seg som et godt kompromiss også i en eventuell fremtidig rødgrønn regjering, der et nei til utvinning nå kombineres med et nei til varig vern.

God stemning

Stoltenberg mener at han aldri har vært på et landsmøte der stemningen har vært bedre.

– Det tror jeg har å gjøre med det vi har vært gjennom. Vi støtter hverandre, tror på hverandre og går i samme retning. Det har ikke vært til hinder for debatt og diskusjon, men det har skjedd med en respekt og gjensidig forståelse. I en krevende tid er vi et parti med godt humør og i kampposisjon. Nå skal vi ta med den gode stemningen ut i valgkampen, sa han i den avsluttende talen til landsmøtet.

– Jeg opplever at det har vært en sterk mobilisering, utdypet han på pressekonferansen etterpå.

Historisk vedtak

At kjønnsnøytral verneplikt ble enstemmig vedtatt er noe Stoltenberg tror vil bli stående som et minne for ettertiden fra årets Ap-landsmøte.

– Det er en milepæl, sa han.

Men verken lik verneplikt for kvinner og menn eller avvikling av pelsdyrfarmer er noe som kommer til å bli gjennomført på denne siden av valget. (©NTB)