20-åring omkom - skal ha manglet sertifikat og verneutstyr

20-åringen som mistet livet i en dumperulykke på Filefjell i november, skal ha manglet både nødvendig sertifikat, verneutstyr og arbeidsklær.

Det er Bergens Tidende som har fått tilgang til Arbeidstilsynets rapporter og de oppsiktsvekkende opplysningene.

20-åringen fra Finnsnes i Troms hadde kun jobbet seks dager på anlegget da han kjørte utfor en skråning og havnet i vann. Han døde tre dager senere på Haukeland sykehus i Bergen.

Da ulykken skjedde, skal han ifølge Bergens tidendes opplysninger ha manglet sertifikat, verneutstyr og arbeidsklær. Likevel fikk altså 20-åringen kjøre en 18-tonns dumper på vegvesenet sitt anlegg.

Arbeidstilsynet retter nå hard kritikk mot byggherren Statens vegvesen og entreprenørselskapene Mesta Entreprenør AS, K.A. Aurstad AS og GFE AS.

Det er Mesta som er hovedentreprenør på anlegget Borlaug–Smedalsosen på E16 over Filefjell, mens den omkomne var ansatt i under-underentreprenøren GFE AS.

Daglig leder i GFE AS Jørn Are Hansen er ifølge Bergens tidende sparsom med kommentarer til saken, men sier til avisen at de har gjort det de kan for å følge opp påleggene fra Arbeidstilsynet. På direkte spørsmål om hvordan et entreprenørselskap kan ha medarbeidere som jobber uten verneutstyr og nødvendige sertifikat, svarer han:

– Du må være feilinformert. Det stemmer ikke.

Hansen mener Arbeidstilsynets opplysninger i rapporten er feil.

Arbeidstilsynet mener både Statens vegvesen og entreprenørene har brutt en rekke regler. For vegvesenets del gjelder det en rekke brudd på byggherreforskriften som manglende deltakelse på vernerunder, manglende sikkerhetsopplæring, mangleende oversikt over alle som arbeider på anleggsområdet, manglende oppfølgende av rapporterte avvik og manglende kontroll på om GFE hadde gyldig internkontroll på HMS-området (ifølge Arbeidstilsynet skal de ikke ha hatt det).

Statens vegvesen sier til Bergens tidende at de tar Arbeidstilsynets merknader til etterretning og legger til at det er vanskelig å kommentere en dødsulykke som er under etterforskning.

- Men det handler selvsagt om å følge etablerte rutiner. Denne personen ble ikke meldt inn som ansatt fra underentreprenøren, sier prosjektleder Kjartan Hove.

Kommunikasjonssjef Erik Riste i Mesta AS ønskjer ikke å kommentere de konkrete forholdene rundt 20-åringen som mistet livet i ulykken.

- Dette er en tragisk sak som er under politietterforsking. Vi må eventuelt komme tilbake til kommentarer rundt årsak og eventuell kritikk når disse forholden er avklart, sier Riste til Bergens Tidende.

Politiet etterforsker fremdeles ulykken og har ikke konkludert i spørsmål om årsaksforhold og eventuelt straffeansvar.

Les hele artikkelen i BT her.