Tørt og kaldt vær gir dyr strøm

Den kalde våren og lite nedbør i Sør-Norge fører til strømpriser som er høye for årstiden. Strømmen kan bli enda dyrere hvis det ikke kommer nedbør den nærmeste tiden.

Onsdag lå spotprisen på strøm på rundt 50 øre/kWh, og det er høyere enn gjennomsnittet i vinter. I tillegg til strømprisen kommer nettleie og avgifter som bringer prisen vi betaler per kWh opp mot 90 øre.

I forrige uke var magasinfyllingen 29 prosent. Det er noe lavere enn normalt, men godt over minimumsverdien.

Pris kan falle
– Prisen er nok noe i overkant av det som er vanlig på denne tiden, og det har sammenheng med kulden vi har hatt. Det har vært kaldere enn normalt i lang tid, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

– I Sør-Norge har det vært veldig lite nedbør. Nord-Norge har hatt ganske bra med nedbør, men dårlig nettforbindelse gjør at det ikke hjelper resten av landet.

Brottemsmo sier at det mest sannsynlige er at prisen vil falle framover. Men sikre kan vi ikke være.

– Det er meldt mildere vær og en del nedbør, så i utgangspunktet vil jeg tro at vi kanskje allerede i neste uke vil se noe lavere spotpriser.

Pris som gasskraft
– Skulle det motsatte skje, at vi får en forlengelse av den værtypen vi har hatt store deler av dette året, så kan prisene stige nokså mye. I dag er prisen høyere enn produksjonskostnaden i kullkraftverk. Dersom prisene skulle stige med ti øre er vi på nivå med prisen fra gasskraftverk. Da kan det være aktuelt å importere også fra Nederland. Det har vi gjort tidligere i enkelte år, forteller Brottemsmo.

Lav magasinfylling
Etter en regnfull sommer i fjor startet vinteren med høy magasinfylling. Men lite snø og nedbør har ført til at det meste av vannet er brukt opp. I forrige uke var fyllingsgraden kommet ned i 29 prosent, mot normalt 37,5 på denne tiden.

– Vi har lite snø i forhold til det som er normalt i sør, og lav magasinfylling. Vi kommer til å trenge virkelig mye regn, spesielt i Agder-fylkene og i Bergensområdet og så langt nord som til Midt-Norge for at vi skal få et stort prisfall, sier kraftanalytikeren.