Dansker kjøper Oslo Kino for 600 millioner

Oslo Kino blir dansk. Kjøper er Egmonts datterselskap Nordisk Film. Salgssummen er 600 millioner kroner.

Egmont er ett av Nordens største mediekonsern og eier blant annet TV 2, Egmont Hjemmet Mortensen og 50 prosent av Cappelen Damm. Salget av Oslo Kino kommer etter en lang og omstridt prosess.

– Etter en prosess hvor vi har gått bredt ut i markedet, har vi besluttet å selge Oslo Kino AS til Egmont Nordisk Film. Jeg er trygg på at dette vil gi Oslos innbyggere det beste kinotilbudet framover, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

En annen som har vært nevnt som en aktuell kjøper av Oslo Kino, er den svenske kinogiganten SF, som før påske kjøpte 49 prosent av Bergen kino.

Landets største

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, er fornøyd med at det ble danske eiere. Han sier han tror at Oslo blir en enda mer spennende filmby.

– Med en stiftelse som Egmont i ryggen er Oslo Kino sikret en industriell og langsiktig eier. Dette vil gjøre Oslo Kino enda bedre rustet til å møte den raske utviklingen i teknologien, i markedet, og i byen, sier Bjercke i en pressemelding.

Han legger til at midlene av salget vil komme godt med når kommunen skal gjøre andre, store investeringer på kulturfeltet.

Oslo Kino AS er landets største kinokonsern med til sammen 15 kinoer i og utenfor Oslo, og har årlig om lag tre millioner besøkende. Selskapet hadde i 2011 en omsetning på 463 millioner kroner.

30 land

Oslo Kino er også fornøyd med å ha fått på plass en ny eier

– Dette er en løsning vi er glade for, og vi ser fram til å bli en del av Nordisk Film og Egmont-familien, sier administrerende direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino.

Administrerende direktør Allan Hansen i Egmont Norsk Film sier at selskapet han leder er en garantist for et langsiktig eierskap, og for videreutvikling og nødvendige investeringer i Oslo Kino.

– Vi har over 100 års erfaring og kjærlighet til film med oss i bagasjen, sier Hansen.

Egmont Nordisk Film driver 17 kinoer over hele Danmark, og eier også 66,7 prosent av kinoen i Drammen.

– Vi er godt kjent med å drive kulturvirksomhet av stor offentlig betydning, og med å sikre god sameksistens mellom allmenne og kommersielle hensyn. Samtidig er vi ydmyke over å ha fått den store oppgaven i Norge, sier Allan Hansen.

Egmont-konsernet utgir medier i over 30 land, har 6.400 medarbeidere og en omsetning på 12 milliarder kroner.

Salget av Oslo Kino forventes å bli gjennomført i andre kvartal i år, ble det opplyst på en pressekonferanse på Colosseum kino torsdag ettermiddag. (©NTB)