Over 2000 i byggenæringen kan bli tatt ut i streik

Over 2000 ansatte i tre av landets største entreprenører kan bli tatt ut streik allerede fra neste uke.

For Fellesoverenskomsten for byggfag er det varslet plassfratredelse for 936 i Skanska, 832 i Veidekke Entreprenør og 259 i NCC Construction.

NHO møter onsdag LO og YS hos Riksmekleren. Meklingen i årets mellomoppgjør vil starte lørdag 6. april, og partene har frist på seg til midnatt søndag 7. april for å komme til enighet. Dersom det blir streik har LO varslet plassfratredelse for ca. 15.500 av sine medlemmer.

Se listen over hvilke bedrifter som kan bli rammet ved en eventuell streik her

YS har også varslet plassfratredelse for sine medlemmer.

En eventuell streik vil starte fra arbeidstidens begynnelse mandag 8. april.

LO-streik vil ramme, fly, buss og ambulanser

15.500 LO-organiserte i privat sektor går ut i streik fra mandag 8. april dersom meklingen i helgen ikke fører fram. Det vil i så fall få alvorlige konsekvenser på Gardermoen og for busstransport flere steder i landet.

Nærmere 900 av dem som kan gå ut i streik etter helgen, er bussjåfører organisert i Norsk Transportarbeiderforbund. En eventuell streik kan dermed blant annet få betydelige konsekvenser for all rutetrafikk med busser i Oslo-regionen, Vestfold, Møre og Romsdal og i Trøndelag.

Gardermoen utsatt

Også catering- og drivstofftjenester ved Oslo Lufthavn Gardermoen vil bli rammet av en eventuell streik. Det siste vil igjen få konsekvenser for flytrafikken.

– Det er først og fremst arbeidsgiver vi ønsker å ramme, men vi kan ikke unngå at tredjepart også blir berørt, sier leder Vegard Einan i YS Privat. Overfor ABC Nyheterpresiserer han og sier:

– Men man er nødt til å sende et tydelig signal om at dagens ordninger ikke er tilfredsstillende.

Norwegian sier de vil fylle drivstoff andre steder enn Gardermoen dersom det blir streik, men har liten tro på at streiken blir noe av. Pressesjef Vegard Gystad ved flyplassen håper flyselskapene og oljebransjen kan få til et samarbeid «om situasjonen blir særlig kritisk».

Ifølge YS Privat vil også deler av ambulansetransporten i Grenlandsområdet bli rammet, og ni ansatte i Sisterne Drift i Oslo, som forsyner hele Østlandet med olje, vil omfattes av konflikten.

Brøt meklingen

LO brøt onsdag meklingen i lønnsoppgjøret med NHO, og overleverte samtidig listen til riksmekler Kari Gjesteby over hvilke grupperinger som tas ut i streik fra mandag morgen dersom det ikke oppnås enighet innen meklingsfristen søndag klokken 24, skriver frifagbevegelse.no

Blir det konflikt, vil skift- og turnusarbeid som er påbegynt før midnatt søndag, bli avsluttet senest kl. 6.00 mandag 8. april, opplyser LO.

Forhandlingene mellom LO og NHO ble brutt før påske. Fredag før palmesøndag orienterte partene Riksmekleren om bruddet. Riksmekleren la deretter rutinemessig ned midlertidig forbud mot arbeidsstans.

Arbeidstvistloven krever at meklingen må pågå i minst ti dager før en av partene kan kreve av den avsluttes. Denne fristen gikk ut onsdag.

Fire dager

Når en av partene har bedt om at meklingen avsluttes, har Riksmekleren ytterligere fire dager på å forsøke å nå fram til enighet om et meklingsforslag. Det betyr at fristen for å komme til enighet går ut klokka 24 søndag.

Det er planlagt forhandlingsstart for ansatte i Spekter-bedriftene tirsdag 9. april og for ansatte i staten og i kommunene fredag 12. april.

Fire dager er også minsteperioden fra et varsel om eventuell opptrapping av streiken.