69 prosent dyrere i Norge

Norske timelønnskostnader for industrien ligger 69 prosent over våre handelspartnere i EU. - Dette er stadig økende og gjør oss svært sårbare. Slik kan det ikke fortsette, mener NHO-direktør Svein Oppegaard.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) skriver i sin endelige rapport at de gjennomsnittlige timelønnskostnadene for ansatte i industrien i 2012 var anslagsvis 69 prosent høyere enn tilsvarende for våre handelspartnere i EU. Dette er åtte prosentpoeng høyere enn hva TBU anslo i februar.

- Dette er svært krevende for våre konkurranseutsatte bedrifter. Det gjør oss veldig sårbare for høy kronekurs og lave priser, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

- Det er ikke gitt at vi i all fremtid vil være så mye mer produktive og selge så dyrt at dette kostnadsnivået er bærekraftig.

- Vi skal ikke ned på nivået til våre handelspartnere, men selv med høy produktivitet så kan et stadig økende gap mellom norsk kostnadsnivå og våre nærmeste handelspartneres nivå bli ødeleggende i lengden.