Nordmenn kan ikke dokumentere egne verdier

Mange nordmenn er dårlig forberedt på å måtte dokumentere hva tingene deres er verdt, viser en ny undersøkelse. Det kan gi trøbbel når noe skades eller blir borte, ifølge takstbransjen.

Det er svært utbredt at skadelidte mangler kvitteringer, fotos eller annen dokumentasjon som trengs for å få et tap erstattet, viser en undersøkelse blant skadetakstmenn i Norges Takseringsforbund (NTF).

– 83 prosent av takstmennene opplever at denne situasjonen inntrer ofte eller svært ofte, så her har nok mange en jobb å gjøre, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF i en pressemelding.

12 prosent er forholdsvis sjelden involvert i saker der dokumentasjon mangler. Bare fem prosent oppgir at dette nesten aldri forekommer.

– Det virker som om mange tror alt er i orden bare de har tegnet forsikring for en passelig sum, men hvis tap eller skade skal erstattes vil en kvittering eller annen dokumentasjon som regel være relevant. Det gjelder også etter at eventuell garantitid er utløpet, sier Huser.

Bør fotograferes
Antikviteter, familieklenodier og andre gjenstander av stor betydning for eieren anbefaler takstbransjen at man fotograferer. I NTF-undersøkelsen svarer 76 prosent av takstmennene at det er vanlig eller svært vanlig å ha for høye forventninger til takstverdien for slike ting.

– Denne typen gjenstander er det lurt å ta bilder av, slik at i hvert fall utgangspunktet for en verdifastsettelse blir best mulig, sier Dan Christiansen, spesialist på taksering av innbo og løsøre og i Norges Takseringsforbund.

Når gjenstander er ødelagt eller tapt vil forsikringsselskapet i mange tilfeller kontakte en takstmann for å sikre et profesjonelt grunnlag for erstatningen.

– Skjønnet som må legges til grunn kan være komplisert, og tilgangen på relevant informasjon er tilsvarende viktig, sier Christiansen.

Ansvarsfølelse
I den nye undersøkelsen gir 28 prosent av takstmennene uttrykk for at de mener den alminnelige ansvarsfølelsen for å ta vare på verdier og forebygge skader har blitt mindre de senere årene.

Bare i ytterst få tilfeller viser det seg imidlertid at den skadelidte er underforsikret eller mangler dekning.

54 prosent av takstmennene oppgir at dette nesten aldri forekommer. 39 prosent svarer at det forekommer forholdsvis sjelden. Bare syv prosent opplever at denne situasjonen ofte eller svært ofte er aktuell.

Norges TakseringsForbund er organisasjonen for takseringsforetak i Norge, og representerer de fleste av landets takstmenn. Medlemmene arbeider innenfor blant annet boligtaksering, næringseiendom, landbruk, skadetakst, bil, båt, maskiner og utstyr.