Gryende optimisme i NHO-bedriftene

Mens norske bedrifter sliter hardt og investeringene tørker inn i 2013, er det en gryende optimisme for neste år.

Forventninger om et oppsving i internasjonal økonomi i 2014 er den viktigste årsaken til at bedriftene under paraplyen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ser mer optimistisk på framtiden.

– Våre bedrifter regner med en noe høyere sysselsettingsvekst i 2014, og de regner med noe bedre markedsutsikter. Vi tror dette reflekterer den internasjonale økonomiske utviklingen, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

Selv om det er en tydelig risiko for en svært svak økonomisk utvikling, mener mange analytikere at bedringene i finansmarkedene de siste månedene kan tyde på at situasjonen vil være bedre om et års tid.

Men han understreker at det er store forskjeller mellom næringer og mellom regioner. I tillegg til petroleumsnæringen som har gått godt lenge, går det nå bedre for bedrifter innen havbruk og bygg. I motsatt fall opplever bedrifter knyttet til industri og bergverk en investeringstørke, der investeringene nå er langt lavere enn før finanskrisen.

Trist år i år
Krisen i europeisk økonomi fortsetter, og 2013 tegner til å bli et trist år for mange av NHO-bedriftene. Oljeservicebransjen taper kontrakter for mange milliarder kroner til utenlandske verft, mens store bedrifter som cellulosefabrikken på Tofte og Takeda Nycomed i Elverum står i fare for å bli solgt eller lagt ned.

Den fallende veksten i fastlandsøkonomien skyldes dels at husholdningene bremser sine innkjøp av biler, hvitevarer og elektronisk utstyr, og dels en lavere eksport.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarte onsdag mot at norske bedrifter også vil bli rammet av eurokrisen. Det som særlig bekymrer statsministeren er at EU-landene nedjusterer sine anslag for vekst, oppjusterer anslagene for arbeidsledighet og skyver krisen lenger fram i tid.

– Det er bra at det erkjennes i regjeringsapparatet at 2013 blir et vanskelig år, sier Aarnes, som fredag presenterte NHOs økonomiske utsikter for de to neste årene.

Misforhold
Veksten i norsk sysselsetting har stanset, og arbeidsledigheten øker. På samme tid er det mange NHO-bedrifter som ikke finner arbeidstakere med den kompetansen de trenger. Rundt 40 prosent av NHO-bedriftene rapporterer at de ikke klarer å rekruttere kompetent arbeidskraft.

Men det er også et økende misforhold mellom arbeidsmarkedet i de regionale arbeidsmarkedene. Fylkene Oslo, Akershus, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag har på grunn av høy aktivitet stort behov for arbeidskraft, mens det blant annet i innlandsfylkene er liten etterspørsel av arbeidskraft.

– Vi opplever en kraftig sentralisering i arbeidsmarkedet og en tiltakende mismatch i arbeidsmarkedene, både regionalt og yrkesmessig, sier Aarnes.