Statnett i verneområde-strid

Statnett mener de vil klare å forene vernet til barskogen og utbygging av en ny 420 kV-ledning i Sørdalen naturreservat. Fylksemannen i Sogn og Fjordane er uenig. Nå påklager Statnett vedtaket.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane avslo den 19. februar i år Statnetts søknad om dispensasjon fra forskrift om freding av Sørdalen som naturreservat.

– Vi vurderer det dit hen at det fortsatt er grunnlag for en dispensasjon. Vi ser at fylkesmannen er uenig med oss i det, og vi ønsker derfor å få saken prøvet, sier konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen.

Statnett mener at fremføringen av de nye ledningene, på de vilkår som er fastsatt, kan gjøres uten å være i strid med verneformålet og uten å påvirke verneverdiene betydelig.

- Etter Statnett sin vurdering vil vi kunne klare å forene vernet til barskogreservatet og utbygging av en ny 420 kV-ledning, mener Borgen.

Allerede i dag går det to linjer gjennom området. Statnett vil rive den ene, for å gi plass til den nye i denne trasé. Resultatet skal være færre master enn i dag og en høyere ledning enn den som skal erstattes.

Dermed mener Statnett at det totalt sett plass til mer skog og vegetasjon.

- Alt i alt er vårt forslag forenlig med verneforskriften og tar miljøhensyn, mener Borgen.

Statnett vil nå avvente utfallet av den videre prosessen av klagesaken i Sørdalen.

- Samtidig må vi vurdere ulike løsninger for å sikre fremdriften i prosjektet uavhengig av hva som blir det endelige utfallet. Fortsatt fremdrift av Ørskog-Sogndal er viktig for å sikre en stabil strømforsyning til Midt-Norge og realisere fornybarsatsningen i Sogn og Fjordane, og det er avgjørende at den øvrige anleggsaktiviteten i området kan gå sin gang, uttaler Borgen.