Startlån-mottakere tjener stadig mer

Ordningen med startlån fra Husbanken skulle hjelpe økonomisk vanskeligstilte, men går i stedet til å subsidiere boligkjøp uavhengig av låntakernes inntekt, skriver Dagens Næringsliv.

For å få startlån fra Husbanken skal man være «varig vanskeligstilt». Men Husbankens egen statistikk viser at låntakernes gjennomsnittsinntekt de to siste årene har økt langt sterkere enn lønnsveksten i resten av samfunnet, skriver Dagens Næringsliv.

Mer enn seks av ti som får startlån tjener over 400.000 kroner i året, det vil si mer enn en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Man er ikke økonomisk vanskeligstilt om man har mulighet til å spare noen år for å bygge opp den egenkapitalen bankene krever. Men det er kommunene som forvalter ordningen med startlån, og regelverket gir rom for lokale variasjoner, sier statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet.

Hennes departement oppfordret i en stortingsmelding i 2006 kommunene til å bruke startlånsordningen som virkemiddel for å få økt boligetablering i kommunen.

– Det er opp til den enkelte kommune å forvalte startlån i henhold til sine prioriteringer for bosetning i sin kommune, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken.

Det kan nå se ut til at manglende tilgang til egenkapital kvalifiserer til startlån selv om låntakernes inntekter vokser, ifølge avisen. Eiendomsmeglerbransjen er bekymret over startlånenes omfang og effekt på boligprisene, og i en analyse som Husbanken selv bestilte i fjor fra selskapet Probas, ble Husbanken advart om at ordningen virker mot sin hensikt. Ifølge analysen bidrar startlån til prisvekst, i stedet for å hjelpe vanskeligstilte mot belastningen som stigende boligpriser gir. (©NTB)