Idretten får 500 millioner kroner mer av tippemidlene

I løpet av to år skal idretten få rundt 500 millioner kroner i økte inntekter fra overskuddet til Norsk Tipping.

Det framgår av idrettsmeldingen, som ble ferdigbehandlet i Stortingets familie- og kulturkomité torsdag. I planen, som i stor grad legger opp til styrking og videreføring av dagens idrettspolitikk, øker regjeringen idrettens andel i tippenøkkelen fra 45,5 prosent til 64 prosent av overskuddet til Norsk Tipping.

I statsbudsjettet for 2013 får idrettsformål 47,8 prosent av dette overskuddet. Det tilsvarer snaut halvannen milliard kroner. Med den nye fordelingsnøkkelen på plass om to år vil tildelingen øke til snaut 2 milliarder kroner hvis resultatet holder seg på samme nivå som i fjor.

Bred enighet

Saksordfører Øyvind Håbrekke (KrF) poengterer at tverrpolitisk enighet vil sørge for at intensjonene i stortingsmeldingen blir gjennomført uansett hvilken regjering landet får etter valget til høsten.

– Det er bred enighet om å gi idretten et løft med betydelig økt satsing i årene fremover. Enigheten omfatter alle partier og det er svært gledelig at det nå ligger til rette for en kraftig økning til idrett og anleggsutbygging, sier han.

Fremskrittspartiet er enig i hovedtrekkene, men ønsker seg en raskere innfasing av endringene.

Dagens fordeling i utakt

I meldingen erkjenner regjeringen at «spillemiddeltilskuddet til idrettsanlegg i kommunene har kommet mer og mer i utakt med behovet». Den nye fordelingen har til hensikt å bidra til mer oppføring av nye idrettsanlegg og bedre vedlikehold av eksiterende, og på den måten «arbeidet med å utvikle barne- og ungdomsidretten», som det heter i idrettsmeldingen.

– I tillegg blir det viktig å nå grupper med særlig behov for tilrettelegging. Videre blir det viktig å bygge ut anlegg som gir lavterskeltilbud for egenorganisert aktivitet, sier Håbrekke.