Sterk vekst og bedre lønnsomhet for Optimera

Markedslederen Optimera opplevde sterk vekst på 12,6 prosent samt bedre lønnsomhet i 2012. Korrigert for oppkjøp var veksten på 8,5 prosent.

Bak veksten ligger satsing på nye områder inkludert omlegging fra å være vareleverandør til tjenesteleverandør overfor proffmarkedet.

Omsetningen i selskapet nådde i fjor 5,94 milliarder kroner. Som kapitaleid kjede eier Optimera de fleste utsalgsstedene. Privateide forhandlere, hovedsakelig under Montér-logoen, bidrar imidlertid til at omsetningen i sisteleddet nådde totalt 6,67 milliarder kroner.

Fjorårets omsetningsvekst reflekterer nysatsing på en rekke områder. Optimera har styrket sin posisjon i alle sine regioner. I Vestfold har selskapet gått fra en posisjon som nr. 3 til en klar nummer én etter oppkjøpet av A. Zeiner i Tønsberg og Holmestrand og et nytt byggevarehus i Larvik. I tillegg er produksjonskapasiteten for byggeelementer i Andebu utvidet med 50 prosent.

– I 2011 styrket vi resultatene gjennom forbedret bruttomargin og kostnadskutt. I 2012 skyldes vår positive utvikling først og fremst salgsvekst. Samtidig har vi lykkes i å holde kostnadene i sjakk, kommenterer adm. direktør Asbjørn Vennebo i Optimera.

– Det står naturligvis også gode folk bak. Satsingen på å være tjenesteleverandør er godt fundamentert i kjeden slik at alle kjenner retningen vi går i. Sentralt har vi etablert et lederteam med stor arbeidskapasitet og trøkk, fremholder han.

Driftsresultatet (Ebita) ble 241 millioner kroner mot 138 millioner i 2011. Det gir en driftsmargin på 4,1 prosent som representerer vekst i driftsresultat på 74 prosent.

– Det er ikke mange i bransjen som leverer på det nivået i dag, men målet vårt er fortsatt å oppnå fem prosent i driftsmargin, fremholder Vennebo.

Fremover rettes oppmerksomheten mot Østlandet, Bergen/Hordaland og Trøndelag. Snart åpner Montér Bryne og Optimera proffsenter i Sandefjord. Deretter er det klart for Optimeras andre byggevarehus i Trondheim. Kapasiteten ved sentrallageret i Oslo er kraftig utvidet. Innen påske åpner nytt logistikksenter ved E18 i Tønsberg som betyr at Optimera også kan betjene Drammen herfra fremfor å kjøre varene fra hovedstaden.

– I løpet av de neste fem årene vil Optimera etablere seg i de største stedene i Nord-Norge. Her vil vi følge våre entreprenørkunder som er et uttalt ønske, opplyser Vennebo

Alle Optimeras byggevarehus er opptatt av kompetansoppbygging for å kunne betjene proffkundene. Den samme kompetansen får privatmarkedet nyte godt av.

– Som tjenesteleverandør til proffmarkedet tar vi mål av oss til å frigjøre tid og kapital for våre kunder slik at entreprenører og byggmestre kan sette ressursene sine inn på byggeplassen. Det er nok av ingeniører og byggmestere som avstår fra kontorarbeid og dermed planlegger for dårlig, sier Vennebo.

Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med 94 utsalgssteder, 2000 ansatte og nærmere 7 milliarder i omsetning. Virksomheten innbefatter Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Byggsystemer og kjedene Montér og

Trend. Optimera er en del av det internasjonale konsernet Saint-Gobain som

har 190.000 medarbeidere i 64 land og er Europas største distributør av byggevarer.

Du kan lese mer om blant annet Optimeras nysatsninger i Byggeindustrien nr. 3 hvor Optimerasjef Asbjørn Vennebo er portrettintervjuet.

Virke byggevarehandel vil i nær fremtid presentere fjorårets omsetningstall for byggevarekjedene og foreta den innbyrdes rankingen mellom dem.