Historisk kritikk fra kontrollkomiteen, men ulik valør

For første gang på det noen kan huske fremmer regjeringspartiene et forslag om kritikk etter en høring i kontrollkomiteen, men styrken er forskjellig fra opposisjonens.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) og saksordfører for 22. juli-saken Geir Jørgen Bekkevold (KrF) la begge vekt på enigheten da komiteens innstilling ble levert tirsdag.

Arbeiderpartiets Martin Kollberg og Marit Nybakk var imidlertid raskt ute med å nyansere bildet. For mens opposisjonspartiene retter kritikk mot regjeringen, formulerer Ap, SV og Senterpartiet kritikken mot myndighetene.

– Vårt forslag til kritikk går bredere og fanger opp det 22. juli-kommisjonen påpeker om at ressursene ikke fant hverandre, sier Nybakk til NTB.

Historisk

Samtidig er regjeringspartienes representanter klare på det historiske i forslaget som kommer til å bli vedtatt med de samme partienes stemmer under stortingsbehandlingen 5. mars.

– Jeg kan ikke huske at det har skjedd i norsk parlamentarisk historie på lang tid at regjeringspartiene fremmer et forslag til vedtak som også inneholder kritikk, sier Kolberg.

– Historisk er en riktig beskrivelse, sier SVs Hallgeir Langeland.

Men så er også selve saken historisk, understreker de.

– Vi har hele tiden vært nøye på å kritisere de som skal kritiseres. Det gjør vi i respekt for de døde og de etterlatte. Dette er en sak som angår svært mange, og der 77 mennesker ble drept, sier Kolberg.

Ulike grader

Opposisjonspartiene er på sin side enige om å formulere kritikken direkte mot regjeringen. De slår fast at «regjeringen forut for og under terrorhandlingene 22. juli 2011 ikke i tilstrekkelig grad hadde iverksatt tiltak som gjorde at samfunnet og staten evnet å beskytte landets innbyggere».

Lengst går Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, som mener at dette må beskrives som «sterkt kritikkverdig». KrF velger på sin side den – i parlamentarisk forstand – mildere «alvorlig og kritikkverdig».

– Vi kunne ikke være med på å formulere kritikken så direkte mot regjeringen. Vårt syn er at ansvaret favner bredere, sier Nybakk til NTB.

Nær mistillit

Anundsen slår fast at «sterkt kritikkverdig» er hakket under mistillit, og mener det er historisk at også regjeringspartiene stiller seg bak kritikken.

– Det er sterkt kritikkverdig at Stoltenberg-regjeringen ikke maktet å beskytte innbyggerne både før og under terrorangrepene 22. juli. Det har jo også Jens Stoltenberg uttalt gjentatte ganger. Og ut fra den alvorlige situasjonen som oppsto og som førte til en nasjonal katastrofe med en rekke berørte parter, synes jeg det var godt å få en grundig beklagelse fra statsministeren, sier Anundsen.

Knadd fram enighet

Saksordfører Bekkevold sier at komiteen har jobbet godt og skrevet seg sammen om flere merknader helt inn i det siste møtet der sjuende og siste utgave av innstillingen ble klar.

Han sier at regjeringspartienes kritikk betyr at hele innstillingen får en styrke.

– Det betyr også at vi har muligheten både til å plassere ansvar og ikke minst lære, slik at vi kan beskytte borgerne på en bedre måte i framtida, sier Bekkevold.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier det er ulike grader av kritikk, men at det viktigste er at også regjeringspartiene fremmer forslag om kritikk.

– Jeg oppfatter innstillingen som ærlig. Vi har ikke unnlatt å behandle noe tema, og det er bra at regjeringspartiene er med på så mye i innstillingen, sier hun.

Angrep på Ap

En av formuleringene som det ble enighet om nær sagt i siste minutt, var en beskrivelse av selve hendelsesforløpet 22. juli, som ble seende slik ut:

«Komiteen mener det på denne bakgrunn er belegg for å si at en tilregnelig norsk mann gikk til angrep på Arbeiderpartiet, dets ungdom og landets demokratiske institusjoner for å hindre en fremtid som ligner på nåtiden. Ugjerningen rammet også mange direkte uavhengig av politisk tilknytning. Det var et angrep på verdier som deles av det norske folk. Sorgen ble delt av hele folket». (©NTB)