Gyllene tider for dem over 60

Gode pensjonsordninger og den sterke veksten i boligprisene fører til at nordmenn i 60-årene har økende tro på sin egen økonomiske framtid.

Selv om alle nordmenn fortsatt har stor tillit til egen og landets økonomi, er optimismen ekstra stor i aldersgruppen fra 60 år og oppover. Ikke siden før finanskrisen har denne aldersgruppen sett lysere på den økonomiske situasjonen, viser tall fra Forventningsbarometeret for første kvartal i år.

– Dette er nok en refleks av at mange som nå går inn i 60-årene får det beste fra to pensjonsverdener, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

«Feite 60-åringer»

Han legger til at denne aldersgruppen har opparbeidet seg en god og trygg pensjon fra folketrygden sammen med tjenestepensjon, og mange kan kombinere jobb og pensjon fra de er 62 år gamle.

– De nyter også godt av en situasjon med stramhet i arbeidsmarkedet, og tiltak som særlig er rettet mot eldre arbeidstakere, sier Kreutzer.

De sterkt økende boligprisene har også ført til at denne aldersgruppen sitter på store, urealiserte boligverdier.

Låner på bolig

Forventningsbarometeret, som er utarbeidet av TNS Gallup for Finans Norge, viser også at det har vært relativ sterk lånevekst i den høyeste aldersgruppen.

– Økt optimisme i de eldste aldersgruppene kan være en forklaring. De sitter gjerne på store boligformuer, og velger å ta ut noe av denne i form av nye boliglån, sier Kreutzer.

Undersøkelsen viser også samme tendens som nasjonalregnskapstall fra Statistisk sentralbyrå har slått fast, at nordmenn aldri har spart mer enn det ble gjort i 2012. En stadig større andel av vår disponible inntekt settes av til sparing.

Stort avstand fra Europa

Forventningsbarometeret måler stemningen hos husholdningene blant annet når det gjelder synet på landets økonomi, egen økonomi og planer om større anskaffelser. Tilsvarende måling gjort i EU, viser at avstanden mellom nordmenns og andre europeeres syn på økonomi aldri har vært større siden det kom sammenlignbare tall i 1993.

Finans Norge-direktøren mener nordmenn gjør lurt i å erkjenne at denne situasjonen raskt kan endre seg, for eksempel ved et kraftig fall i oljeprisen.

– Den beste måten å gardere seg mot dette på er å bli mer kostnadseffektiv og bygge buffere, sier Kreutzer. (©NTB)