Mange syndere i HMS

Mangel på systematisk HMS-arbeid er den vanligste årsaken til pålegg fra Arbeidstilsynet. I 2012 ble det gitt nesten 10.000 reaksjoner fordi arbeidsgiver ikke har det mest elementære på stell. Nå melder vi nærmest daglig om ulykker i byggenæringen her på bygg.no. Dessverre er det også alt for mange tragiske dødsulykker.

– Systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet er det mest grunnleggende for å skape et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Dette er noe alle skal ha på stell, og som burde være like naturlig som å ha et økonomisystem på plass, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

I forbindelse med de nye arbeidsmiljøforskriftene som trådte i kraft 1. januar, lanserer Arbeidstilsynet en elektronisk arbeidsmiljøguide. Den vil være et nyttig verktøy i arbeidet med et godt og trygt arbeidsmiljø, særlig for små og mellomstore bedrifter.

Lanseringen vil foregå på et seminar onsdag 6. februar som skal markere de nye arbeidsmiljøforskriftene. Byggeindustrien vil være tilstede.

Dessverre er bygg- og anleggsbransjen overrepresentert på ulykkesstatistikken. Maskiner og utstyr blir stadig sikrere. De aller fleste ulykkene skyldes menneskelige feil.