Vasker ikke hytta selv

Nordmenn som leier hytte liker ikke å vaske etter seg, viser en internasjonal oversikt. Nesten ingen kjøper så mye hytterengjøring som oss.

– Nordmenn ligger helt i europatoppen når det gjelder bestilling av hyttevask etter ferien, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Novasol er Europas største utleier av ferieboliger. I fjor benyttet drøyt 50 000 nordmenn seg av selskapets hyttetilbud utenlands. Danmark er det hyppigst valgte reisemålet, og her registreres bestillingene av sluttrengjøring.

– Den siste oversikten viser at 47 prosent av de norske gjestene reiste fra hytta uvasket. Bare blant sveitsere og østerrikere er andelen høyere, men fra disse landene er antall bestillinger til gjengjeld svært lavt, sier Buen.

Blant hytteturistene fra alle andre land er andelen som ikke vasker selv mindre enn 30 prosent.

– Danskene selv er nærmest oss med 28 prosent kjøpt rengjøring. Svenskene ligger på 21 prosent. Blant de polske feriegjestene er det bare 11 prosent som bestiller rengjøring.

Har god råd
Aller nederst på statistikken ligger tsjekkerne. Mer enn 96 prosent av dem tar sluttvasken selv.

– Forskjellene skyldes nok først og fremst at nordmenn jevnt over har god råd og kan unne seg den luksusen det innebærer å slippe å gjøre rent etter seg. Kulturforskjeller med hensyn til hva det er tradisjon for å leie hjelp til kan også spille en rolle, sier Pia Buen.

I en egen undersøkelse har Novasol kartlagt hva hytteturistene selv synes er de største fordeler og ulemper ved å tilbringe ferien i leid bolig.

– Svarene vi fikk stemmer godt med tendensen til at mange gjester helst vil slippe å vaske selv. Mens friheten og muligheten til å være privat fremholdes som største plussfaktor ved å leie hytte, nevnes arbeid som matlaging og renhold hyppigst som ulemper.

Utnytter tiden
Også Karen Hansen, som formidler utleie av ferieboliger i Ebeltoft i Danmark, kan bekrefte at norske gjester i stor grad bestiller sluttvask.

– Mange betaler gjerne litt ekstra for å kunne utnytte ferieuken fullt ut istedenfor å gjøre husarbeid. De vil heller bruke mer tid på lokale turistattraksjoner som Ree Park, Djurs Sommerland, Kattegatcenteret eller Skandinavisk Dyrepark, sier Karen Hansen.

De norske leietakerne nøyer seg som regel med bare én uke.

– Selve ferieoppholdet deres varer ofte lenger, men da flytter de gjerne på seg og reiser til nye steder for å oppleve mer av Danmark.

Leievanene varierer mye mellom ulike folkeslag.

– Mange av de tyske gjestene våre bestiller for både to og tre uker på samme sted. Det er det svært få nordmenn som gjør, sier Karen Hansen.