Børsåret har fått en knallstart

Selv om hovedindeksen på Oslo Børs endte med nedgang på månedens siste handelsdag, har januar vært en god periode. Indeksen ligger nå på sitt høyeste nivå siden før finanskrisen.

Av aksjene på hovedindeksen falt 32 torsdag, mens 19 hadde oppgang. For fire selskaper endte dagen der den startet. Den totale aksjeomsetningen var drøyt 3 milliarder kroner, og hovedindeksen falt 0,39 prosent.

Blant selskapene som falt i verdi, var Statoil (-0,34), Yara (-0,41), Seadrill (-0,55), Subsea 7 (-0,08), Telenor (-0,33), DNB (-0,52) og Orkla (-1,01). I motsatt retning trakk blant andre Aker Solutions (+0,42) og Gjensidige Forsikring (+0,17).

Gamblingobjekt

Dagens store vinner ble Northland Resources, et gruveselskap som ikke er med i hovedindeksen. Northland-aksjer for 106 millioner kroner skiftet eier torsdag, og kursen endte med en oppgang på nær 30 prosent. Det siste året har imidlertid selskapet måttet se aksjekursen falle med drøyt 90 prosent. Ifølge Hegnar Online anses aksjen som et «gamblingobjekt», og mandag er siste frist for selskapets milliardemisjon.

På kontinentet gikk det også noe nedover torsdag. I London falt FTSE 100-indeksen 0,59 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned henholdsvis 0,48 og 0,26 prosent.

Prisen på nordsjøolje var torsdag ettermiddag på vei oppover, og et fat ble omsatt for 115,11 dollar. Amerikansk lettolje gikk motsatt vei og ble omsatt for 97,26 dollar fatet.

Pangstart

Da børsklokka klang for siste gang i januar, lå hovedindeksen på 465,79 poeng. Det betyr at oppgangen i januar har vært nær 5 prosent.

En pangstart på børsåret, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank.

– Siden 2008 så har det vært krise på krise, og først nå ser investorene lys i tunnelen. De er mer optimistiske, og flere vil kjøpe aksjer igjen. Dermed går aksjekursene opp, forteller Skar til NTB.

Så å si alle bransjer på børsen har gitt positiv avkastning i januar, ifølge Skar. Unntaket er råvarebasert industri og forbruksvarer, som endte tilnærmet flatt.

Ser positivt ut

Skar tror den positive utviklingen vil fortsette.

– De fleste indikatorer i norsk og internasjonal økonomi ser positive ut. Det som kan utløse børsfall i det korte bildet er enten at politikerne i USA ikke får løst opp i sine budsjettfloker, eller at selskapene som nå skal rapportere sine resultater for fjerde kvartal skuffer med lavere inntekter og resultater. Får vi positive utfall på disse to faktorene, tror jeg børsen skal videre opp, sier Skar. (©NTB)