Plan- og bygningsloven med forskrifter
Publisert: 31.01.2013 13:40.
Sist endret: 13.02.2013 09:15.
Målgruppe:
Kurset gir en innføring for de som skal praktisere reglene i byggevirksomhet og i saksbehandling. Kurset passer for de som arbeider hos prosjekterende, utførende, kontrollører og i kommunene, samt for de som driver eiendomsutvikling- og forvaltning. De som kommer bort i bygging og byggesak som byggherre eller i innkjøpssammenheng vil og ha nytte av kurset.
Kursomtale:
Plan- og bygningsloven, pbl
Byggesaksforskriften, sak10
Byggteknisk forskrift, tek10
Plan- og bygningsloven skal fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner.Viktig oppgave er å forebygge og å løse konflikter. Det gjelder for arealbruk, så vel som for det enkelte byggetiltak. Slik konfliktløsning krever åpenhet og kommunikasjon ved planlegging og i byggetiltakene.For byggetiltak setter byggereglene krav på flere nivåer:
• Byggevarer skal være egnet og ha dokumenterte egenskaper
• Byggverkene skal stemme med arealplaner
• Byggverkene skal ivareta helse,miljø,sikkerhet, estetikk og brukbarhet.
• Byggeprosessen skal ha kvalifiserte aktører
• Prosjektering, bygging og søknad skal kvalitetssikres
• Byggearbeid skal kontrolleres
• Kommunen skal behandle byggesaker og føre tilsyn
Plan- og bygningsloven har fokus på byggvalitet. Men det er også fokus på brukskvaliteter, helse, miljø, sikkerhet og brukbarhet. Dette er krav som er styrende for hvordan byggverket skal prosjekteres og bygges. Reglene om sikkerhet, energi- og miljø og om universell utforming gir strenge føringer for bygningsutforming og bygging.
Prosjektering og byggearbeider skal forestås av foretak som kan lage gode byggverk som stemmer med de kravene som er satt. Det er derfor krav til godkjenning for ansvarsrett i hver enkelt byggesak, med sterk vekt på fagdeling. For å få ansvarsrett må foretaket ha riktig kompetanse, kvalitetssystem og kunne reglene. Det må dokumenteres på riktig måte i den enkelte byggesak, eller helst med sentral godkjenning som forenkler jobben.
Arbeider med søknadspliktige tiltak skal dekkes av foretakenes kvalitetssystemer. I tillegg kal det være uavhengig kontroll på viktige og kritiske områder. Reglene om kontroll gjelder fra 1. januar 2013. noen endringer for å få kontrollreglene til å virke er derfor nettopp kommet.
Byggesaksbehandling etter loven skal sikre at tiltak blir i samsvar med lov, forskrift og planvedtak. Det forutsetter søknad til kommunen for de aller fleste byggverk. Loven har en rekke føringer for kommunikasjon i byggesak. De må følges. selv om det i praksis er gjort mye for å standardisere kommunikasjonen med blanketter og dataløsninger, er det krevende å gjøre det på den rette måten.
Kurset passer for de som skal praktisere reglene i byggevirksomhet og i saksbehandling. Kurset passer for prosjekterende, utførende, kontrollører og i kommunene, samt for de som driver FDV. De som kommer bort i bygging og byggesak som byggherre eller i innkjøpssammenheng vil og ha nytte av kurset.
Dette er grunnkurset om plan- og bygningsloven og dekker byggesaksdelen i full bredde. Kurset passer derfor for de som skal sette seg inn i reglene forfra og for de som vil ha en god repetisjon. For de som trenger detaljkunnskaper lager vi nye kurs om kontroll og om å søke tillatelse. Flere særtemaer vil bli tatt opp i andre kurs.
Program og påmelding