Statens vegvesen sier nei til dieselforbud

Statens vegvesen mener et dieselbilforbud på sterkt forurensede dager i Oslo blir for komplisert å innføre.

Oslo bystyre vedtok i sommer at de ønsker muligheten til å forby dieselbiler på deler av det kommunale veinettet. For at et slikt forbud skal bli aktuelt må Statens vegvesen fatte et likelydende vedtak for statens veier, som E18 og de andre store innfartsårene til Oslo, skriver Aftenposten.

Men Vegvesenet mener det blir for komplisert å innføre forbud.

I konklusjonen skriver veivesenet at «det er for komplisert å iverksette kjøreforbud for kjøretøy som benytter diesel, til at Statens vegvesen vil innføre dette på riksveinettet i Oslo».

– Vi kan ikke innføre dette på det nåværende tidspunkt, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen Oslo, Ing-Christine Ericson til VG.

Et hovedproblem er at det mangler gode reisealternativer. Veivesenet har beregnet at 60-70.000 personer vil ha behov for alternativ transport ved et eventuelt forbud. Det vil være en utfordring å sikre disse alternativ transport på kort varsel, ifølge brevet.

– Den lille andelen tungtransport som kan legge veien utenom Oslo vil måtte bruke et veinett som er lite egnet for tunge biler, med dårlige veier, i nærheten av skoler og gjennom nærmiljøer. Dette mener vi vil kunne øke ulykkesrisikoen, sier Ericson til VG.