Ville etter bringebær

Det dyrkes dobbelt så mye bringebær i Norge som for 10 år siden. En ny sort gir faste, smakfulle og holdbare bær.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Planteforskere og norske bønder har lenge jobbet offensivt for å sikre flere og bedre norske bringebær i butikkene.

Det har gitt resultater. I 1998 ble det solgt 758 tonn norske bringebær, i år kan det bli rundt 1500 tonn.

- Det er flere grunner til at bærene er blitt flere og bedre i det siste. Den nye sorten Glen Ample gir holdbare, faste og velsmakende bær. Det er viktig når bærene skal transporteres og selges, sier sivilagronom Pernille Rød Larsen i gjødselselskapet Yara

Men også dyrking i plasttunneler har gjort livet lettere for produsentene - og bærene bedre.

- Bringebær er ømfintlige for regn, og med plasttunnel er det enklere å kontrollere vekstforholdene. Fraværet av regn gjør at bærene blir mer holdbare, sier hun.

Gjødsler bedre

Også gjødslingen har gjennomgått store endringer.

- Bringebærplanten krever mye næring, og riktig gjødsling. For å få god smak på bærene, og bær av riktig størrelse, er det viktig å gjødsle lite og ofte, sier sivilagronomen i Yara.

Tidligere var det vanlig å gi plantene en solid dose mineralgjødsel i begynnelsen av vekstsesongen og litt ettergjødsling på forsommeren.

- Med skreddersydd gjødselopplegg er planten i stand til å ta opp optimalt med næring, samtidig som man unngår avrenning av gjødsel ved kraftige regnskyll, sier Pernille Rød Larsen.

Bringebærplanten er ikke glad i frost, og riktig gjødsling hjelper planten til å motstå frostskader. Planten krever ikke bare riktig klima, men godt plantestell for å gi størst mulig avling. Et skudd som skyter ett år, gir først bær året etter.

Oppbevares kjølig

Nå finnes norske bringebær i butikken. Bærene kan spises alene eller sammen med andre bær til is og i allslags desserter. De egner seg som både pynt og fyll i bløtkaker, og ikke minst i rullekaker.

Bærene er skjøre og bør spises kort tid etter de er innkjøpt eller plukket. Og de bør oppbevares kaldest mulig, gjerne rundt 0 grader.

- Bringebær smaker av høysommer. Det er deilige og anvendelige bær som norske dyrkere virkelig har satset på de siste årene, sier Pernille Rød Larsen i Yara.

Powered by Labrador CMS