Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og seniorrådgiver Gro Ørsal.

Vil bedre kortsystem mot arbeidslivskriminalitet

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier bruken av HMS-kort er viktig i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Veidekke er nå utålmodige etter å forbedre kortsystemet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) besøkte tirsdag Veidekkes byggeplass på Youngstorget i Oslo, hvor de er i full gang med å totalrenovere tre gamle murgårder og oppføre et tilbygg.

Statsråden fikk innføring i hvordan HMS-kort fungerer og innspill til hvilke grep som kan tas for å forbedre systemet.

- Det er veldig interessant. Vi jobber nå med å revidere strategien mot arbeidslivskriminalitet, og for å finne best mulige tiltak er det viktig for meg å være med ut og snakke med de som jobber i felten. Vi samarbeider tett med partene i bygg- og anleggsbransjen for å få has på de useriøse aktørene, sier Hauglie.

Kriminelle aktører

Alle virksomheter som jobber på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstagere med HMS-kort . Kortet inneholder viktig informasjon om både arbeidsgiver og arbeidstager, og bekrefter at alt er i orden når gjelder skatter, avgifter, lønn og sikkerhet.

Hauglie mener HMS-kort er et av flere viktige virkemidler for å luke bort useriøse aktører, og at det derfor er viktig å videreutvikle og forbedre systemet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anniken Hauglie sier det er viktig å få innspill fra arbeidere ute på byggeplassene.

- Enkelte som ikke bruker HMS-kort er kanskje bare rotete, men i mange tilfeller er det snakk om useriøse og kriminelle aktører som utnytter ansatte og unndrar samfunnet for store verdier. Ved å svindle seg unna både skatt og avgifter utkonkurrerer de også seriøse bedrifter. Sånn vil vi ikke ha det, sier hun.

Tungvint prosess

Innkjøpsleder Ole Ragnar Dihle i Veidekke sier de har gode erfaringer med å bruke HMS-kort, men påpeker at det er en tungvint prosess å hente inn informasjonen som må registreres for å utstede kortene.

- Informasjonen ligger på ulike steder, og i dag må vi bruke mye tid på å samle den inn. Det er tungvint, og fører ofte til at det tar lang tid å utstede kortene. Vi vil heller at all informasjonen, som allerede er offentlig, samles på et sted slik at man enkelt får tilgang til den. Det vil gjøre prosessen mye mer effektiv, sier han.

2300 sjekker av HMS-kort

Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet

Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet Oslo sier HMS-kort er en viktig del tilsynsarbeidet. I alt gjennomførte Arbeidstilsynet i fjor 2500 tilsyn i bygg- og anleggsbransjen, og i 2300 av dem sjekket de HMS-kort.

- Det er en nærmest obligatorisk del av tilsynet. I 35 prosent av tilfellene har sjekken av HMS-kort ikke vært tilfredsstillende. Det kan føre til tvangsmulkt og stans av virksomheten, sier han, og legger til:

- Hvis man ikke bruker HMS-kort på byggeplassen er det en klar indikasjon på at noe er galt med lønns- og arbeidsvilkår eller sikkerhet, sier han.

Les også: Flere norske med HMS-kort på byggeplassene

Les også: Dette vil BNL endre med HMS-kortet