<p>Statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Knut Arild Hareide var på åpningen, men det var lærling i Veidekke, Håkon Harkestad, som stod for snorklippingen. Foto: SD/Susanne Stephansen.</p>Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn Hindklev

Veidekke-lærling åpnet Norges lengste sammenhengende veiutbygging

Statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Knut Arild Hareide var til stede da Nye Veier åpnet 43 kilometer ny E6 gjennom Innlandet, men det var Veidekke-lærlingen Håkon Harkestad som fikk gleden av å klippe snoren.

– E6 Kolomoen-Moelv gjennom Innlandet er den lengste veistrekningen som er bygget i Norge noen gang. 43 kilometer bygget ferdig på 41 måneder er smått imponerende. Dette kommer folk og næringslivet til gode, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide, i en pressemelding.

E6 Kolomoen-Moelv er et prosjekt Nye Veier har hatt ansvaret for. Strekningen er bygget ut gjennom i tre deler. I dag åpnet den siste strekningen, Brumunddal-Moelv. Når Moelvkrysset åpner 1. desember, er hele prosjektet ferdig.

1,5 milliarder kroner under opprinnelig anslag

– Nye Veier har igjen vist at man kan bygge vei raskere og billigere med de rette forutsetningene. Prognosene for sluttkostnadene i dette prosjektet ligger på 1,5 milliarder kroner under de opprinnelige anslagene. Det er mye penger spart, som selskapet kan bruke til andre prosjekter, sier samferdselsministeren.

E6 gjennom Innlandet er en viktig veistrekning. Spesielt for næringslivet i regionen og resten av landet. Reisetiden vil kuttes 10 minutter én vei.

– Det er ingen tvil om at de lokale og regionale bedriftene kommer til å tjene på tidsbesparelsen. Samtidig er dette en viktig vei for næringen ellers i landet også. For eksempel er dette hovedtransportåren for bedrifter på Nordvestlandet, som skal få varene sine ut til Norge, og resten av verden. Med denne veien på plass, blir det tryggere og mer forutsigbart for næringstransporten, sier Hareide.

I mål med 43 kilometer motorvei

Totalentreprenøren Veidekke har sammen med rådgiveren Sweco sørget for 24 kilometer ny firefelts E6 mellom Arnkvern og Moelv. Den første halvparten av veiprosjektet ble åpnet i sommer, og i dag åpnet altså de siste 12 kilometerne fra Brumunddal til Moelv. I sommer avsluttet også Hæhre Entreprenør byggingen av cirka 20 kilometer firefelts E6 mellom Kolomoen og Arnkvern.

Nye Veier er dermed i mål med 43 kilometer motorvei fra Kolomoen til Moelv, som er den første store milepælen i veiselskapets utbygging av 86 kilometer firefelts E6 gjennom Innlandet.

Lærling fra Skole på byggeplass fikk åpne

For lærlingen Håkon Harkestad fra Moelv, som har fulgt Veidekkes utdanningsløp, Skole på byggeplass gjennom prosjektet Arnkvern-Moelv, er det ingen tvil om at det var stort å åpne den nye firefeltsveien.

– Veldig gøy, og en stor ære, sier han.

Harkestad opplyser til Byggeindustrien at han i lærlingetiden i Veidekke har vært med på arbeid over hele veilinja.

Håkon Harkestad, lærling i Veidekke. Foto: Jørn Hindklev

– Dette er et yrke jeg virkelig interesserer meg for, sier han.

Han opplyser at han først startet med et videregående utdanningsløp med sikte mot å bli barne- og ungdomsarbeider.

– Jeg fant etter hvert ut at det ikke var noe for meg, og kom meg inn på Skole på byggeplass i Veidekke. Det var virkelig noe jeg trivdes med, og nå satser jeg på at det blir fagbrev til sommeren, sier han.

Moelv-gutten har et halvt år igjen av lærlingtiden i Veidekke.

– Hva skjer videre når dette prosjektet nå er avsluttet?

– Det blir et nytt prosjekt, men vi får se hvor det blir. Jeg håper på fast jobb i Veidekke når lærlingtiden er gjennomført, det er jeg skikkelig gira på, sier han.

– Tror du det blir flere veiåpninger senere i livet?

– Det vet man aldri, men det var skikkelig artig å være med på dette, fastslår han.

Solberg: – Vi trenger flere som vil ta yrkesfag

Statsminister Erna Solberg (H) mener det sier mye om Norge og fagarbeidernes rolle at nettopp en lærling fikk æren av å åpne siste rest av Kolomoen-Moelv.

– Det har blitt en helt annen holdning til det å ta fagutdanning i Norge de siste årene. Vi trenger flere som vil ta yrkesfag, sier statsministeren.

Prosjektleder Benik Røssevold i Veidekke synes det er stas at statsministeren selv hadde tatt turen til Rudshøgda for å bli med på veiåpning.

Prosjektleder Bendik Røssevold i Veidekke. Foto: Jørn Hindklev

– Det er veldig morsomt at en en lærlig fikk klippe snora. Det bidrar til å sette fokus på yrkesfag og hvilke muligheter den retningen kan medføre, sier han.