Brudirektør Børre Stensvold i Vegdirektoratet blr sjefsrådgiver for kinesiske CCCC. Foto: Heiko Junge / NTB scanpi. 

Vegvesenets bru-sjef til kinesiske CCCC

Brudirektør Børre Stensvold i Statens vegvesen blir sjefsrådgiver for den kinesiske entreprenørgiganten China Communications Construction Company (CCCC).

– Jeg synes det er utrolig spennende og få muligheten til å jobbe for et så stort internasjonalt entreprenørselskap. Det er en av verdens største entreprenørfirmaer som har veldig stor kapasitet, høy kompetanse og mye erfaring, sier Stensvold til Byggeindustrien.

Det var veier24.no som først omtalte denne saken.

Chief adviser

Stensvold har sin første arbeidsdag for det kinesiske entreprenørselskapet mandag 3. februar. Han går inn i en rolle som Chief adviser, det vil si en sjefsrådgiverfunksjon for selskapets norske virksomhet. 

– Selskapet er nytt i Norge og trenger kompetanse rundt hvordan systemene og prosessene fungerer i forbindelse med anbud og gjennomføring av prosjekter. HMS og det grønne skifte er også områder hvor jeg kan bistå med min erfaring og kompetanse fra det norske markedet, sier Stensvold.

Kinesisk gjesteprofessor

Børre Stensvold er godt kjent i det kinesiske brumiljøet. I 2012 ble han utnevnt til gjesteprofessor av kinesiske veimyndigheter. Stensvold har også vært med i møter mellom Statens vegvesen og hans nye arbeidsgiver.

Prekvalifisert for Mjøsbrua

CCCC er prekvalifisert for Nye Veier-prosjektet som omfatter byggingen av ny Mjøsbru. Tidligere har selskapet, ifølge Stensvold, levert dekket (avstivningsbæreren) til Hardangerbrua gjennom datterselskapet ZPMC i Shanghai. De siste årene har CCCC prøvd seg i flere norske konkurranser, blant annet ny Grenlandsbru, E16 Eggemoen – Åsbygda og E39 Kristiansand vest – Mandal Øst, men frem til nå har ikke CCCC lyktes med å vinne prosjekter i det norske markedet.

Stensvold kjenner ikke til nye prosjekter som entreprenørgiganten sikter seg inn mot.

– De har etablert seg i Norge og ønsker å satse, kommenterer han.

–CCCC er blitt linket til Sotrasambandet. Regner du med at det er et høyaktuelt prosjekt for selskapet?

– Jeg har ikke startet i jobben ennå, så det kjenner jeg ikke til, svarer Stensvold.

36 år i etaten

Børre Stensvold har ledet bruavdelingen i Vegdirektoratet i 15 år, og han har arbeidet med bruer i Statens vegvesen i 36 år, hvorav størstedelen av tiden i Vegdirektoratet.

– Gjennom dette har jeg fått delta i utrolig mange spennende og faglig interessante prosjekter. Det omfatter alt fra IKT-utvikling, regelverk, organisasjonsutvikling, omstillingsprosesser, nasjonale/internasjonale komiteer/konferanser og ikke minst flere kompliserte og store norske bruprosjekter, skriver Stensvold i en mail til Byggeindustrien.

– Det har vært et privilegium å få arbeide sammen med så mange kompetente, engasjerte og stolte medarbeidere. Både internt i etaten, men også i nært samspill med en meget kompetent konsulentbransje. Det gir mye energi å lede en enhet som er så etterspurt og høster så mye faglig anerkjennelse. Bruer er ikke bare et «veielement», men et meget omfattende og kunnskapsbasert fagområde i rask utvikling, som krever både bredde og- spisskompetanse, fortsetter han.

Avslutter i «Champions League»

– Etter mer enn 36 år som offentlig tjenestemann i staten, velger jeg å avslutte karrieren min hos noen som «spiller i Champions League». Og da åpnet regionreformen et «overgangsvindu» som jeg nå benytter. Dette blir utrolig spennende, og jeg gleder meg til en faglig og kulturell omstart i godt voksen alder, skriver Stensvold.

Nummer tre i verden

CCCC er ranket som nummer tre blant verdens største entreprenørfirmaer, og er den største kinesiske internasjonale entreprenøren. CCCC har over 120.000 ansatte fordelt på 210 kontorer i over 140 land. 16 av disse er i Europa.