Vartdal Plasts anlegg for komprimering av EPS i Ørsta kommune. Foto: Vartdal Plast

Vartdal Plast og Bygger’n går sammen om isopor-ordning

Vartdal Plast og Bygger’n inngår samarbeid om å samle inn ekspandert polystyren (EPS), populært kalt isopor, fra byggeplasser.

Det skriver de to selskapene i en felles pressemelding mandag.

I mai 2020 etablerte Vartdal Plast komprimeringsanlegg for EPS, med mål om å hente EPS fra miljøstasjoner og byggeplasser, komprimere den og bidra til at den komprimerte plasten brukes i nye plastprodukter. Henting fra miljøstasjoner har, ifølge pressemeldingen, vokst måned for måned, men henting fra byggeplass har vært mer utfordrende.

Parallelt med Vartdal Plasts satsning, har Bygger’n jobbet med å utvikle en egen løsning for innsamling av avfall fra byggeplasser, inkludert EPS. Bygger’n har utviklet en egen app der byggeplassene kan melde inn at de har avfall klart for henting, og elbiler stasjonert i Trondheim og Namsos, kan deretter hente det sorterte avfallet og levere det til et sentrallager i Heimdal. Den innsamlede EPSen hentes så av Vartdal Plast som returfrakt med egne vogntog, leveres til anlegget på Liadal i Ørsta kommune, komprimeres og sendes videre for omgjøring til nytt råstoff, heter det i pressemeldingen.

– Helt siden oppstarten har vi sagt at her må vi legge vekk kalkulatorene og tenke løsning og handling. Vi er veldig glade for å ha funnet en samarbeidspartner som tenker på samme måten og som er like opptatt av klimaregnskapet som vi er, sier Jarl Sandnes, Salgssjef Bygg i Vartdal Plast.

I første omgang prøves ordningen i og rundt Trøndelag, med Heimdal som base, men aktørene mener også at den kan utvides til å omfatte hele landet.

– Det denne bransjen trenger, er aktører som gjennom samarbeid ser på mulighetene på tvers av sine forretningsområder for å bidra til en mer bærekraftig næring. Det blir gøy å samarbeide og utvikle dette konseptet med Vartdal Plast, sier Markus Sletten Berget, markedsdirektør for proffmarkedet i Bygger’n.