Anne Haabeth Rygg i Høyre. Foto: Høyre
Anne Haabeth Rygg i Høyre. Foto: Høyre

Vannprosjektet i Oslo: - Varsler flere spørsmål om milliardsprekk i ekstraordinært møte

Høyres Anne Haabeth Rygg er ikke fornøyd med svarene de har fått av byråd Lan Marie Berg (MDG) om milliardsprekken på Oslos nye vannforsyning. Tidlig i neste uke må byråden svare på flere spørsmål i et ekstraordinært møte i finansutvalget.

Ifølge et intervju Anne Haabeth Rygg ga til Avisa Oslo onsdag formiddag er det fortsatt «en rekke ubesvarte spørsmål» rundt de voldsomme kostnadsoverskridelsene på Oslos vannprosjekt Ny vannforsyning Oslo.

20. mai ble offentligheten gjort kjent med at Oslos nye reservevannløsning må øke kostnadsrammen til 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått.

– Det er åpenbart at byråden burde og skulle ha informert bystyret om den gigantiske kostnadssprekken tidligere, og vi tar til etterretning at hun en uke etter høringen har kommet til samme konklusjon som stort sett alle andre, sier Rygg til Avisa Oslo.

Det ekstraordinære møtet blir trolig holdt i starten av nesten uke, før bystyremøtet 16. juni. Onsdag kveld har Byggeindustrien fått følgende kommenar fra Anne Haabeth Rygg om hva Høyre vil vite mer om:

- Høringen gav oss lite, bortsett fra at vi fikk vite at budsjettet ligger an til å sprekke med ufattelige 5,2 milliarder uten at noen egentlig kan gi en god forklaring på hvorfor. Forklaringen byrådet har skjult seg bak, om at det skyldes «markedet» synes dårlig forankret, og Holte Consulting var tydelig på at det ikke er så enkelt, skriver Rygg i en e-post til Byggeindustrien.

Rygg mener byråden er sterkt presset etter milliardsprekken og Høyre-politikeren mener Berg ikke kom styrket ut av høringen.

– Vi har etterlyst mer informasjon om selve styringsdialogen mellom byråden, byrådsavdelingen og Vann- og avløpsetaten. Helt konkret etterlyser Høyre dokumenter som viser om byråden forsto alvoret i denne saken for over ett år siden og viste seg som en leder for sine ansatte, eller ikke engasjerte seg før for noen uker siden. Det er svar på disse spørsmålene vi nå venter på, og som trolig vil avgjøre om vi støtter mistillitsforslaget eller ikke, skriver Rygg.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) tok tirsdag selvkritikk for at hun ikke informerte om kostnadsoverskridelsene tidligere.

– I lys av hvordan saken har utviklet seg, så ser jeg at det kunne vært klokt å be om at det hadde blitt innkalt til et lukket møte der jeg kunne ha gjort utvalgets medlemmer oppmerksomme på at denne saken var under arbeid og ville komme til bystyret om få uker. Det er en lærdom jeg vil ta med meg, sa miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg under et møte i finansutvalget tirsdag ettermiddag.

– At hun nå, først en uke etter høringen hvor hun ikke ville ta selvkritikk eller gi noen innrømmelser, ser at hun kunne håndtert saken på en annen måte, er trolig ikke noe Høyres bystyregruppe kommer til å legge stor vekt på når vi bestemmer oss for hva vi gjør, skriver Rygg om Bergs selvkritikk.

Under møtet sa Berg at det er ikke uvanlig at det oppstår utfordringer i store og små prosjekter, men at det var viktig å få saken grundig vurdert med ekstern kvalitetssikring.

– Da jeg mottok rapporten med Vannverkets vurderinger den 17. februar, der etaten ber om at bystyret øker kostnadsrammen med mer enn 3 milliarder, var det åpenbart for meg at den beslutningen var riktig, sa Berg ifølge NTB.

Frp som har fremmet et mistillitsforslag mot Berg fordi de mener hun brøt informasjonsplikten ved å ikke informere bystyret om kostnadsoverskridelser i arbeidet med Oslos nye vannforsyning på et tidligere tidspunkt. FNB har gått ut og støttet mistillitsforslaget. Verken Høyre, Venstre, KrF eller Rødt har konkludert.

Denne saken ble først omtalt i Avisa Oslo og oppdatert onsdag kveld med egne sitater til Byggeindustrien fra Anne Haabeth Rygg.