Sentralbanksjef Jerome Powell skal fortsette å styre Federal Reserve med samme rentenivå inntil videre. Bankens pengepolitiske komité tror det kun blir ett rentekutt i år. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB
Sentralbanksjef Jerome Powell skal fortsette å styre Federal Reserve med samme rentenivå inntil videre. Bankens pengepolitiske komité tror det kun blir ett rentekutt i år. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

Uendret USA-rente – håp om høstlig kutt kan smitte over til Norge

USA holder foreløpig renten uendret, men lav prisvekst gir håp om et kutt til høsten, noe som ifølge sjeføkonom øker sjansen for at Norges Bank følger etter.

– De siste månedene har det vært moderat fortsatt progresjon mot inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver sentralbanken Federal Reserve – The Fed – i en pressemelding etter denne ukens rentemøte.

Bankens pengepolitiske komité kom enstemmig fram til å holde styringsrenten på dagens nivå – 5,25-5,5 prosent.

Samtidig sier komiteen at det trolig bare blir ett rentekutt i løpet av året.

Noen timer før rentebeslutningen ble kunngjort onsdag, kom ferske tall som viste en uventet nedgangen i inflasjonen til 3,3 prosent i mai. Det sendte dollaren noe ned og bidro til økte forventninger om at det kunne komme to rentekutt i løpet av året.

Tidlig kutt kan påvirke Norge

Inflasjonsfallet styrket utsiktene til at banken begynner å kutte renten i september.

– Det vil gi større sjanse for at Norges Bank faktisk kan kutte i desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

At banken antyder at det bare blir ett rentekutt i år trekker i motsatt retning, mener Haugland.

– Dersom det kun blir ett rentekutt i USA, så øker risikoen for at Norges Bank venter med å kutte til 2025, sier hun.

Selv om både Sveriges Riksbank og Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig kuttet styringsrenten, tror hun hensynet til kronekursen gjør at Norges Bank vil stille seg bakerst i rentekutt-køen.

Ser likheter mellom Norge og USA

Sentralbanksjef Jerome Powell sier banken er innstilt på å beholde dagens rentenivå så lenge det er passende.

– Vi må se mer av de gode dataene for å styrke tilliten til at inflasjonen varig er på vei mot 2 prosent, sier Powell. En langsiktig prisvekst på 2 prosent kombinert med høyest mulig sysselsetting er bankens mål.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener Norge og USA minner om hverandre akkurat nå.

– De har en økonomi som går bra, men en inflasjon som er for høy, sier han til NTB.

– Det hadde nok vært litt lettere for Norges Bank om USA litt tidligere hadde begynt å signalisere rentekutt, sier Knudsen, som tror at et rentekutt i USA i september er mulig, men at det også kan la vente på seg.

Justerer prognoser

The Feds prognoser peker nå mot en inflasjon på 2,6 prosent på slutten av 2024, en oppjustering fra 2,4 prosent i mars.

Prognosene for vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) og arbeidsledighet er uendret siden mars og ligger på henholdsvis på 2,1 og 4 prosent.

Bankens prognose antyder et rentekutt på 0,25 prosentpoeng i 2024, og et samlet rentekutt i 2025 på 1 prosentpoeng. I mars anslo banken at renten kunne bli satt ned tre ganger i løpet av året.