Tidens beste norske innsats i World Skills

– Dette er det beste resultatet Norge har fått noen gang, sier en stolt sekretariatsleder for WorldSkills Norway, Elisabeth Lange.

Det ble edelt metall til Norge i yrkes-VM i London i helgen. WorldSkills har pågått 5.-9. oktober, og det har vært noen intense konkurransedager for de 21 norske deltakerne.

Hage.no har spesielt fulgt innsatsen til blomsterdekoratør Trine Olafsrud og anleggsgartnerlaget, som består av Carl-Henrik Gjelstad og Tor-Anders Kristiansen.

Både Olafsrud og Gjelstad og Kristiansen hentet hjem to sterke femteplasser og utmerkelsen «Medal of Excellence» for spesielt flott kvalitetsmessig utført arbeid. Begge lagene oppnådde over 500 poeng hver, som kvalifiserer til denne utmerkelsen.

Kokkegull
Men den gjeveste utmerkelsen gikk til kokkefaget. Det ble gull til kokk Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø, som jobber ved Statholdergaarden i Oslo.

Bronse gikk til billakkerer Fredrik Røed Meek fra Slemmestad, som jobber ved Slemmestad Autoskade AS i Røyken kommune. Bronse gikk også til  elektriker Bernt Erlend Fridell fra Vik i Sogn tilknyttet YIT, Øvre Årdal.

Resultatene inspirerer
Det norske yrkeslandslaget viser seg å hevde seg i verdenstoppen. Denne gangen har det vært rekordmange land med i WorldSkills, det har vært mer enn 950 deltakere fra hele 51 land. Når poengene fra alle land er regnet sammen, kommer Norge på en 16. plass av de 51 landene.

– Jeg gratulerer Øyvind Bøe Dalelv, Fredrik Røed Meek og Bernt Erlend Fridell med fantastisk innsats, og er stolt på deres og Norges vegne, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen etter at hun har fått vite resultatet.

– De norske resultatene er til stor inspirasjon for alle som vil ta fagbrev og øker status og prestisje for fagarbeid. Vi trenger mange flere som tar fagbrev i framtida. Når de norske deltakerne viser at vi er i verdenstoppen på flere områder, og samlet også har svært gode resultater, øker stoltheten for praktisk arbeid, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Norge best i Norden
– Ser man på Europa, kommer Norge på en sterk sjuende plass blant 19 land, sier Elisabeth Lange. – Vi har gjort det knallbra. Og så er vi beste land på yrkesfag i Norden. Tenk at vi også er bedre enn Finland som vi har sett på som et land vi har mye å lære av. Dette er veldig artig. Jeg blir rørt jeg, og må nesten gråte en skvett, sier Lange. Hun er svært glad og svært stolt av det årets yrkeslandslag har fått til.

I yrkes-VM er det også slik at hver enkelt deltaker på en måte konkurrerer mot seg selv. Dersom den enkelte deltaker i poengsammenregningen får mer enn 500 poeng, får de den såkalte ”Medal of Exellence”. Dette er en utmerkelse for spesiell flott kvalitetsmessig utført arbeid. Deltakerne for hele sju av de 18 fagene Norge deltok i har fått denne.

Oversikt over resultatene for Norge:

GULL
Kokk Øyvind Bøe Dalelv, jobber ved Statholdergaarden i Oslo, opprinnelig fra Bodø.

BRONSE
Elektriker Bernt Erlend Fridell, tilknyttet YIT, Øvre Årdal, men kommer fra Vik i Sogn. Bor nå i Trondheim, tar ingeniørstudium ved Høyskolen i Sør-Trøndelag.

BRONSE
Billakkerer Fredrik Røed Meek ved Slemmestad Autoskade AS, fra Slemmestad i Røyken kommune.

MEDAL OF EXELLENCE
Anleggsgartnerne Carl-Henrik Gjelstad fra Hof i Vestfold (Anleggsgartner Strandman i Vestfold) og Tor-Anders Kristiansen fra Mysen (Anleggsgartner Trond Johnsrud, Skiptvedt i Østfold).

Blomsterdekoratør Trine Olafsrud, Camillas Blomsterdesign i Kristiansand, opprinnelig fra Halden.

Mekatronikk/automatisering, Milan Subotic og Axel Gunnarson fra FMC Technologies / K-tech i Kongsberg.

Biloppretting, Petter Kristiansen fra Toten Bil og Karosseri, Kolbu på Toten.

Bilmekaniker Thomas Haaland fra Gumpens Auto Mandal AS.

Servitør Camilla Laiho Trondsen, To rom og kjøkken i Trondheim, opprinnelig fra Lillehammer.

Helsefagarbeiderne fra Helleland ved Egersund; Edel Susanne Hetland (Stavanger Universitetssykehus) og Solbjørg Byberg (Eigersund kommune).