Tida og vegen – En flott utstilling ved Norsk Vegmuseum

Det er en flott utstilling som samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpnet på Norsk Vegmuseum onsdag 4. juni.

Det er grunn til å berømme Statens vegvesen for at man i sin tid tok initiativ til dette museet. I samme området ligger også Fjellsprengningsmuseet. Totalt sett kan man på et forholdsvis lite område få med seg veghistorien i Norge.

Den nye temautstillingen på Vegvesenet gir på en utmerket måte veihistorien i Norge. Den går langt tilbake. Museumsdirektør Geir Atle Stormbringer og hans stab skal ha all ære av den nye utstillingen. Den samme æren går til de eksterne bedriftene som har bidratt til å få utstillingen på plass. Totalt har utstillingen kostet 14 millioner kroner. Dette er etter vårt syn vel anvendte penger.

Det å vandre gjennom denne utstillingen er en reise både i tid og sted. I de siste 150 årene har Statens vegvesen vært en sentral aktør i utviklingen sammen da med alle leverandører, arkitekter, rådgivere og entreprenører. Det å bygge i Norge krever mye kunnskap. Mye av det som er bygget er også flotte byggverk. Ja, det er mye flott kunst i mange prosjekter.

I forbindelse med 150 års-jubileet i Statens Vegvesen er de laget en flott film om historien. Det gleder selvsagt oss i Byggeindustrien veldig at nettopp Atlanterhavsveien er viet stor plass i denne filmen. Denne veistrekningen ble kåret til århundrets byggverk i 2005 i den konkurransen Byggeindustrien sto bak. Atlanterhavsveien må bare oppleves. 4. juli åpner et spektakulært turistveiprosjekt. Betonmast Røsand har levert et smykke.

Når det gjelder den nye temautstillingen på vegmuseet har man brukt mange effekter. Det er mye ny formidlingsteknologi. Alle de digitale løsningene gjør også at man fort kan endre utstillingen. Det skjer mye spennende i norsk veiutbygging nå, og med enkle tastetrykk kan også nye prosjekter raskt bli en del av fortellingen.

Det er laget et eget hefte om utstillingen. Dette gir en god innføring. Selvsagt kan man rase gjennom utstillingen i løpet av en time eller to, men skal man virkelig få med seg det meste bør man bruke mer tid. Skal man lese seg gjennom alle tekster og skal man se alle filmsnutter går det gjerne et par dager. De færreste vil vel bruke så mye tid, men uansett får man med seg mange opplevelser. Når man i tillegg har mange gamle maskiner, biler og verktøy utstilt, kan man fort leve seg tilbake i tid. Det er også en stor utstilling med amerikanske biler. For Amcar-frelste må dette nærmest være en liten himmel. Samferdelsministeren nærmest svevde da han gikk gjennom utstillingen. Vegdirektøren var stolt som en hane.

Vårt råd til alle som reiser opp eller ned Gudbrandsdalen i sommer. Stopp ved Hunderfossen og besøk de to museene. Dette vil dere ikke angre på.

Byggeindustrien var invitert til Vegdirektørens offisielle 150-årsjubileumsarrangement og til åpningen av utstillingen på vegmuseet. Det ble en flott forestilling. På vegmuseet kan man få med seg historien. Der kan man sannelig også oppleve en reise man vil huske lenge.