En moderne pergola tåler vind og kan uten problem settes opp i deler av hagen som er utsatt for litt blåst.

Tenk smart når du planlegger uteplassen

Uteplassen kan bli et ekstra rom til huset eller hytta.

Naturlige soner sikrer en uteplass for hele familiens behov, og uteplassen kan bli en forlengelse eller et ekstra rom til huset eller hytta, ifølge en pressemelding fra markiseprodusenten Hunter Douglas.

Elsker utelivet: Om det er sol, regn, vind eller stjerneklart – vi elsker å trekke utendørs etter en lang og mørk vinter. Med god planlegging og litt ekstra kunnskap kan du lage den perfekte uteplassen som lar deg bruke så mange av de lange, lyse sommertimene som mulig ute i din egen hage. Tenk på en uteplass som blir mye brukt som et ekstra rom til huset eller hytta.

6 ting du bør tenke på for uteplassen

1. Solforhold – hvilket sted får flest soltimer?

2. Innsyn – hvor kan uteplassen best skjermes fra naboer?

3. Vind – hvilken posisjon skjermer best mot blåst?

4. Naturlig beliggenhet – hvordan integrerer du uteplassen best i terrenget?

5. Familiens behov – skal du ha lek eller avslapping, eller begge deler?

6. Soner – hvordan sikrer du at uteplassen har noe å tilby alle som bruker den?

Millioner av hager: I dag har nesten 3,6 millioner nordmenn tilgang på hage, enten hjemme, på hytta eller begge deler. Men ikke alle gjør det meste ut av uteplassen, selv om de fleste av oss bruker mye penger på hageutstyr, blomster og planter. En undersøkelse fra analysebyrået YouGov viser at vi i gjennomsnitt bruker minst 8000 kroner i året på å pusse opp hagene våre.

God utnytting: Det skal ikke så mye til for å forvandle en vanlig hage til et skjermet uteareal som kan brukes i mange slags vær, forklarer Egil Aamodt fra Markisemannen. Om sommeren er vi bortskjemte med svært mange timer med lys i døgnet, og da burde det være naturlig å legge litt ekstra tid og ressurser inn i å planlegge uteplassen. Det finnes mange løsninger for både sol- og vindskjerming. Det kan også tenkes at du ønsker å skjerme deg fra innsyn.

Å skape beskyttelse mot vær og vind er en av de viktigste tingene å tenke på når man skal skape en god uteplass. Foto: Hunter Douglas

Pergola: Pergolaen er opprinnelig italiensk. Tradisjonelt har den vært en trekonstruksjon der drueranker og andre planter kan finne feste. En moderne pergola er en type markise med ben som er fastmonterte i bakken. Med en slik løsning kan du beskytte deg mot både sol og regn, samtidig som du får en intim og skjermet uteplass, sier Aamodt.

En moderne pergola tåler også mye vind og kan uten problem settes opp i deler av hagen som er utsatt for litt blåst. Den behøver heller ikke være fastmontert til en permanent struktur som et hus eller uthus.

Sidevegger eller enkel løsning: Uttrekkbare sidevegger er en annen og litt rimeligere måte å skape en skjermet uteplass på. Det er også enkelt å installere slike vegger på steder der det er litt mindre plass. Med en sidevegg kan du skape et intimt uterom selv om du ikke har hage, men bare en balkong. Disse skjermer også mot både vind, sol og innsyn, og kan være svært fleksible hvis du får lyst til å flytte litt rundt på ting.

Mange hensyn: Å skape beskyttelse mot vær og vind er en av de viktigste tingene å tenke på når man skal skape en god uteplass. Men det er flere viktige ting å ha i mente når du skal bestemme hvor i hagen uteplassen skal ligge, påpeker Aamodt. Hvor får du flest soltimer, for eksempel? Og hvordan unngår du best innsyn fra naboer? Det kan også være lurt å tenke på hvordan uteplassen ligger i forhold til terrenget og andre naturlige deler av hagen. Kanskje har du et fint tre du kunne innlemme som del av uteplassen? Utnytt de naturlige elementene som allerede finnes i hagen din, råder Aamodt.

For hele familien: En flott pergola eller stilige sidevegger er bra i seg selv, men ikke glem at ting skal være funksjonelt. Tenk over hvem som skal bruke uteplassen, og til hva. Det kan kanskje være en ide å dele den inn i ulike soner, foreslår Aamodt – en der barna får rom til å leke, en der de voksne kan slappe av, og en for grilling. Tenk gjennom hvordan du kan bruke ulike nivåer for å skape skiller mellom sonene, eller skap andre naturlige skiller gjennom bruk av planter, blomster og busker.

Uteplassen - et ekstra rom til huset eller hytta.