Bergen ByArena og hotelltorget. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGESBergen ByArena - byens storstue sett fra bybanen. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGESBergen ByArena og Nygårdstangen - fra barrierer til levende by. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGESDen store dobbelthøye foajeen skaper en naturlig forlengelse av byrommet, og akter å bli Bergens nye møteplass for både store og små arrangementer. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM ArkitekturByens nye storstue, klar til kamp. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM ArkitekturLungegårdsplassen - byens nye vannplass mellom ByArena og ADO. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES

Team ledet av C. F. Møller Architects vant arkitektkonkurranse om Bergen ByArena

C.F. Møller Architects med flere står bak den nye multiarenaen med hotell, konferansesenter, og utviklingsplanen for byområdet Nygårdstangen i Bergen.

Nylig kunne C.F. Møller Architects melde at de, sammen med HLM Arkitektur fra Bergen, Ingeniørfirmaet DIFK fra Oslo, og Neill Woodger Acoustic and Theatre Design fra London, har vunnet den internasjonale arkitektkonkurransen om Bergen ByArena.

Bergen ByArena er en ny flerbruksarena med rom for opptil 12.000 tilskuere, et stort hotell- og konferansesenter, samt utviklingsplanen for Nygårdstangen-området, der det skal bygges en ny kollektivterminal og 800 boliger.

– Vi er utrolig stolte og glade for at vi, sammen med et sterkt team av lokal og internasjonal ekspertise, har vunnet et så stort og viktig prosjekt for Bergen. Vi ser frem til å bidra ytterligere til transformasjonen av Nygårdstangen og skape en fantastisk attraktiv bydel full av liv og aktivitet. En destinasjon som tilbyr arrangementer i verdensklasse, gode boliger og vakre byrom, sier Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects, i meldingen.

Det er Nygårdstangen Utvikling AS som står bak prosjektet, og visjonen er at Bergen ByArena skal bidra til å gjøre Bergen til en internasjonal destinasjon for kultur- og idrettsarrangementer, samtidig som området forvandles fra en nedslitt, midlertidig parkeringsplass til et nytt, levende by- og boligområde.

– Vår primære tilnærming har fra starten av handlet om hvordan den fleksible ByArena og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og bli en generator for byutvikling. Vi ønsker å fjerne dagens grå barrierer og i stedet knytte byen sammen med en rekke grønne forbindelser, fine gater og åpne plasser som fungerer til både hverdags og til fest, sier Klaus Toustrup i pressemeldingen.

I tillegg til arenaen består prosjektet av to blokker med 800 boliger, store, grønne gårdsrom, parkeringshus og ny kollektivterminal for buss og bybane. Videre kommer det tre nye, store offentlige plasser, en lang parkgate og en bred allé som kobler seg til sentrum ved sentralstasjonen.

Ifølge Bergens Tidende er det bergensbaserte rådgivningsselskapet Opus ansvarlige for reguleringsarbeidet og tar sikte på innlevering sommeren 2024. 

Bergen Storsenter AS, som er en del av Olav Thon Eiendomsselskap ASA, eier 51 prosent av aksjene i Nygårdstangen Utvikling AS. De resterende aksjene eies av EGD Property AS og Rexir Holding AS.